04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Linsul excesiv al suprafeţelor la câini poate fi cauzat de o boala digestivă ascunsă
Linsul excesiv al suprafeţelor la câini poate fi cauzat de o boala digestivă ascunsă

Sindromul de” lins excesivă a suprafețelor” (LES) sau linsul obsesiv la câini se referă la lingerea repetitivă constantă a obiectelor și a suprafețelor, cum ar fi podele, pereți, covoare și mobilier.

Este dificil de evaluat prevalența acestui comportament deoarece, deși pare anormal și intolerabil pentru unii proprietari, majoritatea îl acceptă sau pur și simplu îl ignoră.

Conform literaturii de specialitate, diagnosticul diferențial al LES include boli dentare și bucale, tulburări primare ale sistemului nervos central, cum ar fi tumori cerebrale sau hidrocefalie, dezechilibre electrolitice, boli metabolice, substanțe toxice (plumb), efecte secundare ale terapiei medicamentoase, îmbătrânire a creierului sau disfuncție cognitivă și tulburări gastrointestinale.

Cu toate acestea, unii autori atribuie acest comportament și tulburării obsesiv-compulsive , adică un comportament normal efectuat într-o manieră inadecvată, excesivă sau în afara contextului.

Potrivit unor comportamentaliști veterinari, acest comportament repetitiv, exagerat și susținut este provocat de conflicte, stres și anxietate, care se pot generaliza și poate interfera cu activitățile zilnice sau calitatea vieţii.

Un studiu  efectuat de cercetători canadieni pe un lot de 19 câini cu LES şi 10 câini sănătoşi ca grup de control-martor, a încercat corelarea linsului excesiv cu tulburările de tip gastro-intestinal şi evalurea importanţei lor în context diagnostic. Au fost efectuate examinări comportamentale, fizice și neurologice înainte de o evaluare completă a sistemului digestiv.

Tratamentul a fost recomandat pe baza rezultatelor diagnosticului. După inițializarea tratamentului, câinii au fost apoi monitorizați timp de 90 de zile, timp în care a fost înregistrat comportamentul lor de lins. Au fost identificate anomalii gastrointestinale la 14 din 19 câini din grupul de lins. Aceste anomalii au inclus infiltrarea eozinofilă și/sau limfoplasmocitară a tractului gastrointestinal, golirea gastrică întârziată, sindromul colonului iritabil, pancreatită cronică, corp străin gastric și giardioză. Îmbunătățirea semnificativă atât a frecvenței, cât și a duratei comportamentului LES bazal a fost observată la 10 din 17 câini (59%). Rezolvarea linsului excesiv a avut loc la 9 din 17 câini (53%).

În general, tratamentul recomandat pentru tulburarea obsesiv-compulsivă este medicația care acționează asupra serotoninei (antidepresive triciclice, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei) combinată cu terapia comportamentală dar şi bolile gastrointestinale trebuie luate în considerare în diagnosticul diferențial al tulburării de lins excesiv la câini.


Articole înrudite