22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gestionarea animalelor de companie afectează volumul de muncă al femeilor
Gestionarea animalelor de companie afectează volumul de muncă al femeilor

La fel ca gestionarea treburilor casnice, îngrijirea unui animal implică o povară suplimentară pentru o gospodărie. Cu toate acestea, potrivit unui sondaj recent IFOP, această povară revine în principal... femeilor.

Managementul animalelor de companie ar încărca, de asemenea, încărcătura psihică a femeilor. Este cel puțin ceea ce dezvăluie un studiu recent realizat de IFOP pentru Vetocanis, în perioada 24-25 mai. Îngrijirea unui animal de companie ar fi un vector de inegalități în cadrul cuplurilor: femeile sunt întotdeauna mai implicate decât bărbații.

Cumpărarea crochetelor, umplerea bolurilor, planificarea întâlnirilor cu medicul veterinar, schimbarea așternutului pisicii, plimbarea câinelui, pregătirea pentru  vacanță... Conform rezultatelor sondajului, femeile sunt mult mai predispuse să îndeplinească aceste sarcini zilnice: 81% dintre respondenți cred că o fac mai mult decât soțul lor sau partenerii.

„Acest studiu, primul care analizează împărțirea sarcinilor legate de animale în cadrul gospodăriei, evidențiază aceeași tendință spre inegalitatea de gen care se regăsește în gestionarea treburilor casnice în general”, subliniază François Kraus, șeful Departamentului Gen și Sexualitate. divizie la IFOP.

Chiar dacă alegerea unui animal de companie este adesea o decizie colectivă, în cele din urmă femeia este cea care își asumă cel mai adesea responsabilitatea pentru aceasta, pentru că ei îi atribuie stereotipurile de gen responsabilitatea pentru buna întreținere.

Și pentru a încheia: „Faptul de a avea grijă de animale se supune aceleiaşi logici a îngrijirii, care se aplică copiilor și vârstnicilor, de care se ocupă în principal sexul frumos”.

Dispute și tensiuni în inima cuplurilor

Această încărcătură mentală, legată de managementul unui companion cu patru picioare, poate deveni chiar o sursă de tensiune în cuplu: 31% dintre respondenți recunosc că se ceartă în privința asta. Dintre cei sub 35 de ani, aproape una din două persoane (46%) spun că s-au certat deja cu partenerul din acest motiv și mai mult de una din patru (26%) spune că se întâmplă foarte frecvent.

În unele cazuri, acest lucru poate duce chiar la o despărțire: 10% dintre femeile chestionate au explicat că s-au despărțit de partener pentru că acesta a refuzat să aibă grijă de animale, față de 9% dintre bărbații în aceeaşi situaţie. 15% dintre femeile franceze chestionate recunosc, de asemenea, că dezacordul partenerului în ceea ce priveşte animalul lor a fost deja cauza unei despărțiri. Bărbații reprezintă numai  9%  din cei care menţionnează acest motiv pentru separare.


Articole înrudite