Galinaceele sunt nişte păsări "sofisticate din punct de vedere comportamental", au "anumite capacităţi aritmetice de bază" şi au "personalităţi distincte" , se menţionează într-un articol al omului de ştiinţă Lori Marino, în ultimul număr al publicaţiei "Animal Cognition", relatează DPA.
A venit timpul să reevaluăm inteligenţa galinaceelor, animale domestice desconsiderate despre care cei mai mulţi oameni cred că nu reprezintă decât o sursă de carne, susţine un om de ştiinţă şi susţinător al drepturilor animalelor.
În ultima ediţie a publicaţiei "Animal Cognition", Lori Marino - fost lector în cadrul Universităţii Emory din SUA - afirmă că aceste păsări de curte sunt "sofisticate din punct de vedere comportamental", au "anumite capacităţi aritmetice de bază" şi au "personalităţi distincte".
Păsările din specia Gallus gallus domesticus, provin din Asia de Sud şi sunt animalele domestice cele mai prezente în gospodăriile din toată lumea.
În ciuda unui număr de studii privind abilităţile lor cognitive, galinaceele sunt încă percepute în mare parte ca o marfă, susţine Marino, care acum conduce Centrul Kimmela pentru susţinerea drepturilor animalelor.
"Însăşi ideea unei psihologii a găinii este ceva ciudat pentru cei mai mulţi oameni", a scris Marino în articol, care trece în revistă ultimele cercetări în domeniu.
"Galinaceele sunt la fel de complexe din punct de vedere cognitiv, emoţional şi social ca majoritatea celorlalte păsări şi mamifere din multe zone", a conchis ea.