29 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum să-ţi protejezi animalul de companie de căpuşe
Cum să-ţi protejezi animalul de companie de căpuşe

Căpuşele au ajuns să fie principalul motiv de îngrijorare al plimbărilor prin parcuri sau prin pădurile de la marginea oraşului. Animalele dumneavoastră de companie ar putea suferi de pe urma acestor insecte, aşa că, în cele ce urmează, vă oferim câteva sfaturi pentru a le proteja mai bine. Dacă aveţi un câine, făceţi-vă timp în fiecare zi să îl periaţi, iar în momentele acestea, verificaţi-i blana şi pielea, pentru a fi siguri că nicio căpuşă nu s-a ataşat de acestea. Pisicile sunt şi ele vulnerabile, însă într-o măsură mai mică decât câinii, deoarece ele se îngrijesc constant. Totuşi, ar trebui să vă verificaţi pisica în fiecare zi, în special dacă îi place să petreacă mult timp afară. Căpuşele preferă locurile întunecoase şi umede, astfel că ar trebui să verificaţi tot timpul coada şi zona din jurul acesteia, burta, urechile şi lăbuţele animalelor dumneavoastră.
Puteţi să vă transformaţi grădina într-o ”zonă anti-căpuşe”, dacă tundeţi constant iarba, greblaţi frunzele sau folosiţi anumite produse împotriva insectelor. Acestea din urmă vin însă cu anumite riscuri, atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru animalul vostru de companie: toxinele prezente în pesticide vă pot afecta şi pot creşte rezistenţa la insecticid a paraziţilor, astfel încât orice problemă cu insectele aţi avea, aceasta se poate agrava. Există numeroase produse anti-insecte pentru câini şi pisici, cum ar fi şampoanele, diferite prafuri, spray-uri sau zgarda. Acestea ucid căpuşele care intră în contact direct cu blana animalului, sau, în cazurile medicamentelor cu administrare orală, atunci când căpuşele încearcă să se ataşeze de acesta. Există însă anumite probleme în utilizarea acestora deoarece, în multe cazuri, căpuşele vor muşca animalul înainte să moară, iar zona ar putea fi infectată.
Vaccinul împotriva bolii Lyme, răspândită prin muşcătura de căpuşă, pare să fie o variantă sigură, însă experţii nu sunt pe deplin convinşi de eficacitatea acestuia. El funcţionează cel mai bine pentru animalele care nu au fost expuse deja la această boală, aşa că, în cazul în care vă gândiţi la această soluţie, ar fi bine ca animalul dumneavoastră să fie verificat înainte, pentru a vedea dacă a fost expus până acum. Medicii veterinari administrează de obicei vaccinul numai câinilor aflaţi în zone cu un număr ridicat de căpuşe sau la cererea proprietarului.

Recomandările au fost lansate de InfoCons (www.infocons.ro) - Asociaţie Naţională de Protecţia Consumatorilor, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.


Articole înrudite