Animalele de companie rămân una dintre marile bucurii ale vieţii. La sosirea acasă, după o zi stresantă la locul de muncă, ştii că te aşteaptă în pragul uşii un prieten cu patru picioare. El este cel care te învaţă compasiunea şi iubirea necondiţionată. Beneficiile nu se termină însă aici, pentru că animalul de companie poate face minuni şi la capitolul sănătate, potrivit publicaţiei online csid.ro.
Risc mai mic de alergii - Aproximativ 50 de milioane de persoane din S.U.A. au alergii nazale, iar părul animalelor este unul dintre factorii declanşatori. Deşi poate părea o surpriză, animalele de companie ar putea scădea, de fapt, riscul de a dezvolta alergii. Conform unui studiu realizat de Medical News Today, în 2015, copiii care intră în contact cu câinii şi animalele de la fermă la începutul vieţii au un risc mai scăzut de a face astm la vârsta şcolară. Astfel de studii susţin teoria potrivit căreia o expunere mai mare la potenţialii alergeni de la o vârstă fragedă poate întări sistemul imunitar, ceea ce poate creşte toleranţa la alergii în viitor.
Reducerea anxietăţii şi stresului - Torcăitul pisicii sau momentul în care cel mai bun prieten s-a agăţat de picioarele tale, acestea sunt doar două dintre momentele care îţi pot da o stare de bine. Studiile au arătat că animalele de companie pot ajuta la atenuarea anxietăţii şi stresului. Specialiştii de la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au demonstrat că micuţii care au câini de companie în gospodărie au mai puţine şanse de a marca un nivel ridicat de stres la un test de screening pentru anxietate. Un alt studiu mediatizat luna trecută demonstrează că mulţi dintre copiii cu câini de companie au un nivel mai scăzut de cortizol (hormonul stresului) atunci când interacţionează cu tovarăşii lor cu patru picioare, în comparaţie cu cei care nu au o legătură atât de puternică cu câinele lor. Efectul de ameliorare a stresului nu este valabil doar în cazul câinilor. O cercetare publicată în 2014 relevă că echitaţia şi îngrijirea cailor contribuie la reducerea nivelului de cortizol şi la uşurarea stresului la adolescenţi.
Inimă sănătoasă - Boala de inimă este responsabilă pentru aproximativ 610. 000 de decese care au loc în fiecare an, în SUA, şi a devenit principala cauză de mortalitate. Alegerea unui stil de viaţă bun, cum ar fi o dietă sănătoasă şi un exerciţiu regulat, sunt esenţiale pentru reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă. Dar ştiaţi că animalul de companie poate juca un rol important şi în sănătatea inimii? O cercetare stiinţifică demonstrează că deţinerea unui animal de companie - în special a unui câine - poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Potrivit coautorului studiului, Glenn Levine, de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, această constatare poate fi explicată prin exerciţiul zilnic practicat de proprietarii de câini. Studiile sugerează că aceştia au cu 54% mai multe şanse de a face activitate fizică, comparativ cu populaţia generală. Proprietarii de animale de companie tind să aibă o tensiune arterială mai scăzută, un colesterol în limite normale şi se expun mai puţin riscului de a deveni obezi, ceea ce ar putea fi un beneficiu pentru sănătatea inimii lor.
Relaţii puternice şi abilităţi sociale - În general, stăpânii au o legătură specială cu prietenii lor blănoşi. De fapt, statisticile arată că mai mult de 66% dintre proprietarii de câini şi 56% dintre proprietarii de pisici consideră că animalul lor de companie este un membru al familiei. Surprizele nu se opresc însă aici. Conform unor studii recente, această legătură poate avea o influenţă benefică şi asupra celorlalte relaţii. Persoanele care au animale reuşesc să stabilească relaţii puternice, spre deosebire de cele care nu deţin un patruped. De asemenea, s-a constatat că cei care s-au îngrijit temeinic de animale au avut o implicare mai mare şi în alte domenii de activitate şi au ajuns să aibă roluri de conducere. Mai mult, studiul a constatat că adulţii care au raportat în timpul adolescenţei o empatie mai mare pentru animale au mai multă încredere în propria capacitate şi la maturitate. Pentru copiii cu autism, care se luptă adesea cu relaţiile sociale, cercetările sugerează că un animal de casă poate fi benefic. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Missouri din Columbia, publicat în 2015, a constatat că copiii cu autism reuşesec să se adapteze mult mai bine dacă au un câine în preajma lor.
Sănătate mintală - Afecţiunile mintale, cum ar fi depresia, tulburarea bipolară şi afectează aproximativ 1 din 5 adulţi din SUA .Deşi un animal de companie nu poate vindeca boala mintală, studiile sugerează că poate ajuta foarte mult. Cercetările au constatat că 60% dintre proprietarii de animale, care au fost diagnosticaţi cu boli mintale severe, au declarat că animalul lor de companie era "cel mai important" pentru gestionarea stării lor. Studiile arată că animalele pot ajuta la reducerea depresiei, aşa încât multe organizaţii susţin că terapia cu animale poate fi folosită ca tratament pentru depresie şi alte boli mintale. Într-un editorial pentru Huffington Post, asistentul social Kathryn Oda vorbeşte despre modul în care câinele ei, Buddy, a ajutat-o să-şi gestioneze anxietatea şi depresia: "Un câine te motivează să ieşi afară pentru aerul curat şi exerciţiile fizice, chiar şi atunci când este ultimul lucru pe care simţi să îl faci. Un câine îţi aduce bucurie cu personalitatea lui unică. Şi, în cele din urmă, îţi aduce dragostea necondiţionată, un fel de iubire care nu se opreşte niciodată. Cu aceste trei lucruri în viaţa ta, anxietatea şi depresia devin parte din trecutul tău".
Somn de calitate - Proprietarii de câini cunosc modul în care prietenul lor tăvăleşte cearşafurile înainte de culcare. Cu toate astea, nu îl da jos, studiile au arătat că poţi avea parte de un somn odihnitor dacă împărţi patul cu un animăluţ. Cercetătorii au descoperit că 41% dintre stăpînii de animale admit că dorm mai bine, sunt mult mai relaxaţi şi au un sentiment de siguranţă dacă în pat se află şi prietenul lor blănos.