20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unele plante decorative de Crăciun sunt periculoase pentru animale
Unele plante decorative de Crăciun sunt periculoase pentru animale

Din decorul de Crăciun nu pot să lipsească plantele ornamentale specifice acestei perioade, care adaugă puţînă viaţă ambientului. Însă în spatele frumuseţii lor se ascunde faptul că acestea pot reprezenta pericol pentru animalele de companie. Câinii sunt prin definiţie animale omnivore, care simt uneori nevoia să înfulece şi ceva vegetale. Pisicile sunt carnivore convinse, dar din când în când consumă iarbă sau porţiuni de plante pentru a încuraja eliminarea ghemotoacelor de par din stomac. Chiar dacă plantele decorative specifice sezonului hibernal nu sunt foarte apetisante nici măcar pentru cel mai pofticios erbivor, unii câini şi pisici se decid să le guste. Înainte de a va impacienta sau, dimpotrivă, a ignoră acţiunea, e bine să ştiţi câteva lucruri despre toxicitatea acestor plante, relatează zooland.ro

Crăciuniţă sau Poinsettia

De Crăciun, nu pot lipsi din casele noastre Crăciuniţele. Simpaticele flori au o reputaţie proastă printre iubitorii de animale care s-au preocupat puţin de acest subiect: orice top al toxicităţii plantelor decorative am citi, Poinsettia se află în capul listei. Nemeritat, spunem noi, întrucât Crăciuniţă este cea mai puţin otrăvitoare dintre toate plantele de sezon. Deşi mulţi stăpâni sună la cabinetele veterinare afirmând că animalele lor de companie au mâncat una-două frunze de Poinsettia, nu s-a raportat niciodată vreun caz de îmbolnăvire gravă cauzată de această plantă. Seva Crăciuniţei este foarte iritantă pentru ţesuturile orale ale animalelor de companie, motiv pentru care niciun câine sau pisica nu vor consumă cantităţi mari din această plantă. Dacă totuşi sunt înghiţite frunzele ei, animalele vor prezenta greţuri şi vărsături, dureri de burtă şi o stare de apatie. Iar acestea sunt cele mai grave simptome pe care le poate prezenţa animalul, evident în cazul ingerării unei cantităţi mari de Poinsettia.

Vâscul

Vâscul e bun pentru pecetluirea dragostei la miez de noapte, dar face rău animalelor care se apropie prea mult de el. Atât frunzele cât şi fructele, crude sau uscate, conţin o serie de toxine puternice care pot pune viaţă animalelor în pericol. Consumat în cantităţi minime, vâscul nu are puterea să facă prea mult rău. În caz de exces, câinii şi pisicile vor prezenta greţuri, vărsături, dureri abdominale, hipersalivatie, o scădere accentuată a presiunii arteriale, alterarea respiraţiei şi chiar halucinaţii. Decesul nu este exclus, însă nu a fost raportat niciodată vreun caz de deces cauzat de consumul de vâsc, probabil pentru că niciun animal nu a reuşit să consume o cantitate atât de mare.

Cactusul de Crăciun (Schlumbergera)

Denumit prin unele locuri şi Crăciuniţă sau Crăciunel, este un cactus care înfloreşte atunci când durata zilei este scurtă, adică exact în perioada sărbătorilor de iarnă. De aceea, în aceste zile are cea mai mare căutare. Crăciunelul este mai puţin toxic şi decât Poinsettia. Frunzele sale au gust rău şi e puţin probabil ca vreun animal să le înghită. Dacă totuşi se întâmplă asta, animalul se va confruntă cel mult cu greţuri şi vărsături uşoare şi poate un mic disconfort digestiv provocat de frunzele aspre ale cactusului.

Ilicele sau stejarul veşnic verde

Această plantă împreună cu fructele ei roşii, foarte atractivă, este prezenţa în majoritatea decoraţiunilor de Crăciun. Ilicele conţine o substanţă toxică ce se regăseşte şi în ciocolată, care poate duce la alterarea bătăilor inimii. Orice stăpân de animale de companie ştie cât de periculoasă este ciocolată pentru ele, în consecinţă şi ilicele ar trebui evitat. Cu toate acestea, concentraţia de toxină din fructele şi frunzele sale este neglijabilă în raport cu răul pe care îl poate produce. Ar trebui să fie înghiţite cantităţi mari de ilice pentru ca animalul să aibă probleme cardiace. În cantităţi mici, greţurile şi vărsăturile pot apărea.

Bradul de Crăciun şi alte rude de-ale sale (pin, molid)

În esenţă, nelipsitul brad de Crăciun nu este toxic pentru câini şi pisici. Foarte puţine animale ar putea fi atrase să înghite frunzele acestor conifere. Dacă totuşi se petrece acest fapt, acele vor cauza un disconfort abdominal şi poate blocaj gastro-intestinal. Unele simptome digestive mai pot apărea dacă animalele beau din apă în care este aşezat bradul. Pisicile reprezintă un pericol mai mare pentru bradul de Crăciun, decât copacul pentru ele.

După cum am putut vedea, puţine plante decorative de Crăciun reprezintă un adevărat pericol pentru animalele noastre, şi doar dacă sunt consumate în cantităţi mari. Cu toate acestea este bine să ne luăm câteva măsuri de precauţie şi să nu lăsăm la îndemână animalelor aceste plante (pază bună trece primejdia rea). Chiar dacă plantele în sine nu sunt toxice, fertilizanţii, insecticidele şi aditivii cu care sunt tratate, la suprafaţă sau în apă şi sol, pot pune în real pericol animalele.


Articole înrudite