Cercetători japonezi au observat prima oară cum se comportă o mamă cimpanzeu cu puiul ei handicapat, căruia îi acordă îngrijiri atente, în contextul în care se credea că această formă de sociabilitate a apărut odată cu omul, transmite AFP.
Oameni de ştiinţă de la Universitatea din Kyoto (estul Japoniei) au studiat timp de doi ani comportamentul unui grup de cimpanzei faţă de un pui femelă "cu handicap grav", născut în 2011 în parcul naţional din Munţii Mahale din Tanzania. "Nou-născutul prezenta simptome asemănătoare sindromului Down (trisomie 21)", potrivit unui extras din studiul publicat în revista Primates.
"Îngrijirile de care a beneficiat din partea mamei şi a surorii au ajutat, poate, puiul handicapat să supravieţuiască 23 de luni în sălbăticie", arată cercetătorii. Ulterior au pierdut urma puiului, care a murit probabil.
Mama şi sora ţineau în braţe puiul în timpul alăptării, a declarat pentru AFP profesorul Michio Nakamura. "Un pui de cimpanzeu se poate agăţa singur de obicei de mamă, însă picioarele nu îi erau destul de puternice", a adăugat el. De altfel mama nu lăsa pe nimeni din afara familiei să se ocupe de fiica ei, lucru care nu se mai întâmplase înainte cu alţi pui.
În privinţa celorlalţi membri ai grupului de primate, aceştia nu au arătat nicio aversiune sau teamă faţă de puiul handicapat, se arată în studiu.
"Este prima oară că au fost observate asemenea interacţiuni în mediul sălbatic", a spus cercetătorul, apreciind că studiul "aduce noi indicii" în privinţa dezvoltării legăturii sociale. "Până acum au existat dezbateri asupra faptului că această formă de îngrijire s-ar fi dezvoltat odată cu apariţia speciei umane", a încheiat Nakamura.