08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Cel mai rar peşte din lume, peştele roşu “de mână”
FOTO: Cel mai rar peşte din lume, peştele roşu “de mână”

Peştele roşu “de mână”, un peşte foarte colorat care nu înoată ci merge cu aripioarele sale, trăieşte în largul coastei Tasmaniei, în sudul Australiei. Este o populaţie de animale pe cale de dispariţie, fiind văzut foarte rar.
Thymichthys politus sau literalmente “peştele roşu”, este unul dintre cei mai rari peşti din lume. Trăieşte doar în anumite recife de pe coasta Tasmaniei, această insulă situată la sud de Australia. Această minune a naturii nu este ca orice peşte auriu, culoarea sa vie, chipul morocănos, creasta epică şi mai ales aripioarele mari îl fac o specie remarcabilă. Ca multe alte animale, specia este ameninţată de activitatea umană, de degradarea habitatului său, dar şi de încălzirea globală. Au mai rămas doar câteva zeci de exemplare în stare naturală!
Un fapt pozitiv este că oamenii de ştiinţă din proiectul de conservare “Handfish” care se ocupă de această specie, au reuşit să realizeze cu succes un program de reproducere, care a făcut posibilă apariţia a aproximativ douăzeci de noi exemplare în 2023, relatează revista “IFL Science”. Femela de Thymichthys are grijă de ouăle ei timp de 50 de zile înainte ca acestea să eclozeze la sfârşitul perioadei. Puii vor fi crescuţi în captivitate şi apoi eliberaţi odată ce au dobândit abilităţi de bază, precum găsirea de hrană, căutarea adăpostului, interacţiunea cu alte specii, navigarea în mare... Pentru a face acest lucru, cercetătorii îi vor obişnui treptat cu noi forme de habitat, cu diferitele alte specii acvatice, în diferite condiţii naturale, pentru a-şi maximiza şansele de supravieţuire în ocean.
Peştele “de mână” roşu este o creatură uimitoare. Programul de conservare îl descrie astfel: „Dacă nu aţi văzut niciodată un peşte-mână până acum, imaginaţi-vă o broască râioasă care a fost înmuiată într-o cutie de vopsea viu colorată, a spus o poveste tristă şi a fost forţată să poarte mănuşi de două ori prea mari”. După cum sugerează şi numele, peştele de mână merge pe fundul apei cu aripioarele sale şi nu înoată. De obicei, are mai puţin de 10 centimetri lungime, iar culoarea sa variază de la roşu aprins la maro. Este observat extrem de rar, iar aria de distribuţie a acestora este în apele puţin adânci din sud-estul Tasmaniei, în special pe arealuri mici, unde cresc algele care le permit să se reproducă. Acestea din urmă tind să dispară, ceea ce face dificilă supravieţuirea peştilor “de mână”.
Populaţia sa fiind extrem de ameninţată, cercetătorii cerând ca oricine a văzut un asemenea peşte roşcat în mediul său natural în ultimii 5 ani, să îl semnaleze. Vărul său şi mai evaziv, peştele “de mână al lui Ziebell” (Brachiopsilus ziebelli), este probabil în extincţie. Ultima observaţie datează din 2007. Corpul său, mai masiv, poate ajunge la 15 centimetri. Culoarea sa este mov, cu pete deschise. În cele din urmă, peştele de mână pătat (Brachionichthys hirsutus) este mai numeros, cu aproximativ 3.000 de indivizi, fiind şi el considerat pe calea critică a dispariţiei. FOTO, mai jos!


Articole înrudite