22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Totul despre hrana păsărilor
Totul despre hrana păsărilor

Hrana animalelor este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ia în considerare un crescător responsabil. Aşa cum am mai menţionat şi în paginile din săptămânile trecute, îngrijindu-l corespunzător, îi arătăm animalului nostru cât de mult îl iubim. Astfel, în pagina aceasta vom oferi mai multe informaţii şi sfaturi cu privire la hrana păsărilor, mai exact a celor de companie (papagalii), a puilor de găină şi a porumbeilor - ce trebuie să mănânce, substanţele nutritive necesare sau alimentele interzise.

Alimentaţia papagalilor, bătaie de cap

Pentru a fi siguri că pasărea din colivie este sănătoasă, este important să îi oferim un regim alimentar echilibrat şi adecvat. De asemenea, pentru a preveni avitaminoza, e necesar să urmeze un regim alimentar bazat şi pe fructe şi legume, nu doar pe seminţe. Păsările care scormonesc în căutarea hranei depun mai multă energie şi efort pentru a se hrăni, în comparaţie cu cele de companie, care locuiesc într-o colivie. Astfel, papagalul nostru va trebui să consume mai puţine calorii, pentru a nu deveni supraponderal. Pe de altă parte însă, trebuie să fim atenţi să nu mănânce prea puţin, pentru a nu suferi de deficienţe de vitamine sau de alte substanţe minerale. De reţinut este faptul că nu toate păsările de companie mănâncă acelaşi tip de hrană. Majoritatea păsărilor din familia papagalilor sunt florivore, iar din asta rezultă faptul că plantele reprezintă alimentaţia de bază a acestora (aici e încadrată şi clasa nectarivorele - păsările care se hrănesc cu nectar). În această categorie sunt incluse şi granivorele (păsările care se hrănesc cu seminţe, grâne sau chiar nuci) şi frugivorele (regim alimentar constituit, în special, din fructe).
Deşi regimul păsărilor granivore este compus, în principal, din seminţe, acestea nu sunt suficiente deoarece cele pe care i le oferim noi nu sunt aceleaşi cu cele pe care le-ar găsi pasările în habitatul lor natural. Astfel, cele cumpărate din magazine nu sunt foarte bogate în proteine şi alte substanţe nutritive, cum ar fi vitaminele. Atunci când păsările mănâncă seminţele pe care i le oferim noi, tind să le aleagă. Ele le vor culege pe cele preferate, iar de celelalte nici nu se vor atinge. Dacă se vor hrăni doar cu anumite tipuri de seminţe, e posibil ca, pe viitor, să ducă lipsă de anumite substanţele nutritive pe care nu le primeşte din cele pe care le preferă. Păsările adoră seminţele şi le vor alege întotdeauna, în defavoarea celorlalte tipuri de hrană. De aceea, la păsările granivore, regimul alimentar adecvat este format din granule (în proporţie de 65 - 80 la sută), cantităţi mici de fructe, seminţe şi, bineînţeles, recompense ocazionale. De asemenea, legumele şi fructele reprezintă o sursă excelentă de vitamine, substanţe minerale şi carbohidraţi, dar şi o mare cantitate de apă. Acestea trebuie spălate bine înainte de a fi introduse în colivie şi resturile rămase nemâncate trebuie aruncate, pentru a nu se strica. Fructele şi legumele ar trebui să constituie aproximativ 15 - 30 la sută din hrana păsării.
Sunt şi păsări care nu se hrănesc cu seminţe, cum ar fi cele din familia Loriinae, care au nevoie de mâncare specială, cumpărată din magazine. Unele tipuri de hrană se servesc ca atare, altele trebuie combinate cu puţin lichid sau se prepară cu o soluţie asemănătoare nectarului - acesta din urmă trebuie înlocuit de mai multe ori pe zi, iar atunci când e cald, o dată la patru ore. Aceste păsări mai au nevoie de fructe precum mere, papaya, rodii, pepene galben, ananas, smochine sau kiwi. De asemenea, mănâncă şi porumb fiert întreg sau chiar anumite flori: panseluţe, năsturei, hibiscus, gălbenele sau păpădii. Pentru a evita problemele, e mai bine să întrebăm veterinarul cu privire la cantităţile de fructe sau de flori pe care să i le oferim papagalului. Hrana comercială conţine deja toată cantitatea de minerale şi de vitamine necesare, iar suplimentele ar putea duce la supradoză, aşa că trebuie să avem mare grijă la acest lucru.
Mulţi sunt de părere că papagalii au nevoie şi de nisip, cu toate că nu face parte din regimul alimentar obişnuit. Dacă este consumată o cantitatea prea mare, pot să apară probleme la nivelul sistemului digestiv. Cintezele şi canarii pot primi foarte puţin nisip o dată la câteva luni, dar majoritatea papagalilor nu au nevoie de el.
Dacă mai sus sunt enumerate alimentele cu care putem să ne hrănim papagalul, ar fi bine să ştim şi ce anume nu trebuie să mănânce acesta. Alimentele interzise sunt: mâncarea de tip fast food şi cea bogată în grăsimi (gogoşi, chips-uri), ciocolată, alcool, cofeină, sare de masă, ceapă, ciuperci sau seminţe de mere.

Alimentaţia puilor de găină

Unii dintre noi au în grijă şi puişori de găină, iar pentru a favoriza creşterea lor foarte rapidă, trebuie să urmeze o dietă specifică, ce poate fi tolerat şi de sistemul lor digestiv tânăr. Astfel, în primele 24 de ore de viaţă, fie că sunt scoşi de cloşcă sau din incubator, puii se pot descurca foarte bine şi dacă nu primesc hrană şi apă, pentru că, în timpul procesului de incubare, aceştia absorb toate substanţele nutritive de care au nevoie din sacul de gălbenuş din interiorul cojii. După acest interval de timp şi până la vârsta de 6 sau 8 săptămâni, dieta puilor de găină trebuie să fie formată, în principal, din făină de cereale pentru pui. Unele formule de făină de cereale pentru pui au în compoziţie şi un produs anticoccidian suplimentar, care este un medicament care reduce riscul îmbolnăvirii cu coccidioză - o boală parazitală ce poate fi fatală. Trebuie să ştim că acest tip de hrană este dăunător pentru raţe şi pentru gâşte. Unii proprietari care cresc păsările pentru consum, preferă ca găinile să fie hrănite cu preparate care nu conţin medicamentul anticoccidian. Dacă avem un număr foarte mare de găini în grijă, este bine să optăm pentru acest produs deoarece boala poate fi uşor transmisă şi răspândită.
Făina de cereale ar trebui să fie disponibilă pentru puii de găină în permanenţă. Dacă puii sunt aşezaţi cu restul păsărilor, aceştia vor avea nevoie de un hrănitor mai mic, special pentru ei. Granulele sau amestecul pentru puii mai mari pot fi oferite celor tineri de la vârsta de 6, la 16 - 17 săptămâni. Acestea trebuie introduse treptat în alimentaţie, pentru a fi evitată orice modificare bruscă a regimului alimentar. De asemenea, găinile sunt omnivore şi, atunci când sunt lăsate libere, vor începe să scormonească în pământ după gândăcei şi insecte sau vor ciuguli verdeţuri. Comportamentul acesta este unul normal şi ajută la o dietă echilibrată.

Porumbeii, păsările mofturoase

Nu există iubitor de păsări care nu a hrănit vreodată porumbei în parc, la fereastră sau în faţa blocului. De asemenea, unii sunt crescători de porumbei, care au în grijă mai multe exemplare. Aceste păsări sunt puţin cam selective cu hrana şi aleg doar ce le place, de aceea, e bine să ştim ce anume trebuie să le oferim. Nutriţia porumbeilor trebuie axată pe o hrană bogată în proteine şi grăsimi. Acestea se găsesc mai multe alimente, precum: seminţele de floarea soarelui şi de cănepă, care conţin proteine datorită nivelului ridicat de ulei, iarba canaraşului (Phalaris canariensis), mazăre şi linte, porumb, mei roşu, orz alb sau lupin. Porumbeilor le plac foarte mult cele enumerate dar cantitatea oferită nu trebuie să fie foarte mare, deoarece sunt predispuşi la îngrăşare. De asemenea, soiurile de cereale furajere nu trebuie să lipsească. În perioada de reproducere a porumbeilor, hrana trebuie completată cu vitaminele A, D şi E din uleiul de ficat de cod sau drojdie, iar drept suplimente alimentare pot fi oferite sare de masă şi griş pentru digestie. De primăvară şi până toamna, aceste păsări trebuie hrănite de două ori pe zi - dimineaţa şi seara.


Articole înrudite