15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câinii s-ar folosi de mimică pentru a comunica cu omul, nu sub impulsul emoţiilor
Câinii s-ar folosi de mimică pentru a comunica cu omul, nu sub impulsul emoţiilor

Urechi coborâte, ochi de câine bătut, dezvelirea dinţilor - cel mai bun prieten al omului ar putea recurge la aceste mimici pentru a transmite un mesaj şi nu numai sub impulsul unei emoţii, potrivit unui studiu publicat recent în Scientific Reports, relatează AFP.
Se ştie deja despre câini că sunt foarte sensibili la atenţia umană. "Rezultatele noastre merg însă mai departe, sugerând că trebuie să interpretăm mişcările feţei lor ca pe un mod de comunicare", a explicat pentru AFP Juliane Kaminski, din cadrul universităţii din Portsmouth, Marea Britanie, unul din coautorii acestui studiu.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, Juliane Kaminski şi colegii săi au studiat 24 de câini de rase diferite, cu vârste cuprinse între unul şi 12 ani. Toţi aceşti câini erau animale de companie.
Cercetătorii i-au filmat pe câini şi expresiile lor ţinându-i la o distanţă de un metru de un om, care stătea cu faţa, cu spatele, era atent sau distrat.
Rezultatul a fost că "muşchii feţei lor se mişcă mai mult dacă omul este atent", a afirmat Juliane Kaminski. Iar "ochii de câine bătut" este expresia pe care o adoptă cel mai adesea.
Experienţele realizate au permis, de asemenea, scoaterea în evidenţă a faptului că animalul este mai puţin expresiv în faţa hranei, care este pentru el sinonimă cu plăcerea.
Cercetătorii deduc din acest lucru că faţă de om câinele exprimă mai mult decât o simplă emoţie.
"Rezultatele ar putea indica faptul că aceste animale sunt sensibile la atenţia oamenilor şi că expresiile lor ar putea fi încercări active de comunicare şi nu doar simple afişaje amoţionale", explică cercetătoarea.
Dar nu ar trebui totuşi să deducem că un animal de companie îşi ia privirea de câine bătut pentru a-şi "îmblânzi" stăpânul. Potrivit echipei, lucrările sale nu-i permit să afirme că aceste animale sunt conştiente de ceea ce poate gândi sau simţi o fiinţă umană faţă de mimicile lor, o abilitate considerată un semn de inteligenţă ridicată, specifică omului.


Articole înrudite