Ziua mondială a câinelui - semnificaţia relaţiei vechi şi actuale dintre OM şi CÂINE

 
Marți, 10 Octombrie 2017 15:18
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 10 octombrie este ziua mondială a câinelui. Câinele, spre deosebire de celelalte specii de animale domestice, a fost şi este singura specie de animal care a intrat cu de la sine acţiune în viaţa omului, fără a fi domesticit, fenomen ancestral petrecut de-a lungul a zeci de mii de ani, pentru ca mai apoi să se consolideze o relaţie deosebită între două specii deosebite din punct de vedere comportamental şi al inteligenţei. Câinele se afla într-o concurenţă cu omul în devenire de-a lungul vremurilor, şi realizând că de pe urma omului-vânător se poate alege cu hrană, nu a mai preferat să se afle în concurenţă cu specia umană, ci dimpotrivă, să-i fie de folos cumva, astfel încât dintr-o nouă relaţie om-câine, ambele părţi să aibă de câştigat.
Astfel, dintr-o relaţie de concurenţă în teritoriu pentru aceleaşi prăzi, se ajunge prin transformare în timp, a relaţiei de concurenţă în relaţie de comensalism (a consuma hrană din aceaşi sursă) şi cooperare (câinele adulmecă şi i-a urma, stă de pază..., iar omul vânează cu armele de pe atunci: suliţa, arcul, piatra şi praştia, capcana etc., tolerând prezenţa câinelui în arealul intrării în grota omului).
Distanţa dintre câinele tolerat de om-în ancestral şi grota omului, încetul cu încetul s-a tot redus, astfel încât...omul a început să mângâie câinele ca drept recompensă,apoi chiar să-i dea un nume,apoi chiar să-i dea semne de executarem ca în final să-l admită să doarmă lângă el-omul, lângă foc şi la siguranţă de vicistitudinile vremilor.
În concuzie:
- este o compensare echilibrată între omul ancestral şi câinele de pe atunci;
- câinele ancestral asigură reuşita vânătorii şi a pazei locaţiei omului prin semnale sonore;
- câinele asigură paza şi chiar apărarea lăcaşului omului;
- omul îi asigură câinelui în vreme ancestrală, sursă sigură de hrană, refugiu în vremuri de restrişte şi...siguranţa în teritoriu.
Aceste aspecte s-au tot desfăşurat pe parcursul a zeci de mii de ani, şi iată de ce azi, câinele nu se poate desprinde de specia umană, după cum nici specia umană nu se poate desprinde de om.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu