16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
26 august - Ziua Internaţională a Câinelui
26 august - Ziua Internaţională a Câinelui

Nimeni nu poate cuceri inimile asemenea celui mai bun prieten al omului şi, în onoarea acestei legături speciale dintre om şi patruped, în fiecare an pe 26 august sărbătorim Ziua Internaţională a Câinelui.

Faceţi-vă, deci, timp pentru a aprecia dragostea şi valoarea pe care câinii le aduc în viaţa noastră de zi cu zi, dar şi pentru a ajuta câinii fără adăpost sau abuzaţi din întreaga lume. De la faptul că ne menţin în siguranţă lucrând pentru serviciile de urgenţă până la asistenţa oferită persoanelor nevăzătoare, surde sau cu dizabilităţi, câinii fac numeroase lucruri pentru noi, oamenii, iar această zi este o oportunitate de a da le ceva înapoi, notează site-ul Daysoftheyear.com.

#InternationalDogDay îşi propune să aducă un omagiu acestor animale incredibile care lucrează cu abnegaţie pentru a ne oferi confort, a ne menţine în siguranţă şi a salva vieţi. În fiecare zi, aceste animale îşi pun viaţa în pericol. Există câini care ne protejează siguranţa şi libertatea prin detectarea drogurilor şi a bombelor, dar şi câini care scot victimele din epave şi din situaţii tragice. În plus, avem câini care asistă persoanele cu handicap, nevăzătoare, dar şi forţele de ordine. De la câinii eroi până la cei pe care ni-i alegem ca animale de companie, aceşti prieteni cu blană ocupă locuri speciale în vieţile noastre şi, prin urmare, este normal să îi onorăm.

Fapte uimitoare despre câini

Haideţi să aruncăm o privire asupra unor fapte incredibile făcute de câini pentru a înţelege mai bine aceste creaturi uimitoare. Ştiaţi, de exemplu, că cel mai de succes vânător din lume este câinele sălbatic african? Aceşti câini reuşesc să aibă succes în 50 până la 70 la sută dintre vânătorile lor şi deţin chiar recordul mondial Guinness pentru acest lucru. Un alt record mondial Guinness aparţine câinilor din rasa Saluki, cea mai veche de lume, fix pentru această caracteristică. Istoria acestei rase se întoarce în anul 329 î.Hr. Pe atunci, în Egiptul Antic, aceşti câini erau crescuţi ca animale de companie regale. Există însă zvonuri potrivit cărora această rasă ar putea avea chiar o istorie mai veche, deoarece pe sculpturi descoperite în sudul Irakului, datând din anul 7.000 î. Hr., se poate vedea un câine care seamănă foarte mult cu această rasă.

Ştiaţi că... câinii au trei pleoape? Aceasta este o caracteristică pe care o mulţime de oameni nu o cunosc despre prietenii lor blănoşi. Cea de-a treia pleoapă este o membrană nictitantă, importantă pentru a asigura lubrifierea şi protecţia ochilor. Există, de asemenea, unele caracteristici distincte ale unor anumite rase de câini. De exemplu, câinii din rasele Shar-Pei şi Chow Chow au limba neagră. De asemenea, 30 la sută dintre dalmaţieni sunt surzi de o ureche. De asemenea, ştiaţi că, dacă un ghepard şi un ogar s-ar întrece într-o cursă pe distanţe lungi, ogarul ar câştiga? Acest lucru se datorează faptului că ogarii se mândresc cu viteze excepţionale pe distanţe lungi, putând atinge aproape 57 de kilometri pe oră pe o distanţă de până la 11 km.

Ziua Internaţională a Câinelui este, de asemenea, momentul oportun de a ne aminti de câinii care au comis fapte eroice. De fapt, acesta este un lucru pe care ne place să îl facem în fiecare an cu ocazia acestei zile: să citim poveşti în care câinii au făcut lucruri incredibile - şi vă recomandăm să faceţi acelaşi lucru. Poate fi incredibil de revelator şi foarte înduioşător.

Să începem cu Killian, un Labrador Retriever care şi-a salvat micul prieten de la un abuz prelungit. Jordan şi Benjamin Hope angajaseră o dădacă pentru fiul lor după ce au petrecut ceva timp căutând online. Au fost atât de încrezători în alegerea lor încât au decis să angajeze bona pentru cinci luni. Cu toate acestea, Alexis Khan nu era bona incredibilă care părea. Îi dădea palme copilului şi îl certa constant. Abuzurile ar fi continuat cel puţin cinci luni dacă câinele lor, Killian, nu ar fi avertizat cuplul. Ori de câte ori sosea bona, Killian se lipea de copil şi manifesta un comportament agresiv faţă de bonă. Acest comportament i-a îngrijorat pe părinţi, care au decis să ascundă un iPhone sub canapea pentru a înregistra ce se întâmplă. Înregistrările au dezvăluit comportamentul bonei, şi dacă nu ar fi fost Killian, părinţii micuţului nu ar fi ştiut niciodată.

O altă poveste uimitoare este despre un Golden Retriever pe nume Toby. Când stăpânei sale, Debbie Parkhurst, i-a rămas blocată o bucată mare de măr în gât, pe care a încercat fără succes să o scoată lovindu-se cu pumnul în piept, Golden Retriever-ul ei de doi ani i-a observat disperarea şi i-a sărit în sus şi în jos pe stomac pentru a forţa mărul să iasă, salvându-i astfel viaţa! Există o mulţime de alte poveşti ca aceasta, aşa că vă recomandăm să le acordaţi o lectură. Veţi fi uimiţi.

Date importante pentru o istorie a câinilor

Poate vă întrebaţi cine a iniţiat această zi incredibilă. Răspunsul este Colleen Paige. Colleen este o activistă pentru salvarea animalelor şi un expert în stilul de viaţă al animalelor de companie. Această zi marchează data (26 august) la care familia lui Colleen a adoptat primul câine, Sheltie, când aceasta avea doar 10 ani. Această zi a fost adoptată în întreaga lume şi este chiar inclusă în legislaţia din New York, ceea ce îi dovedeşte importanţa.

25.000 î.Hr.
Este posibil ca primii câini să fi fost domesticiţi!
Nimeni nu este foarte sigur de datele exacte, însă unii oameni de ştiinţă estimează că domesticirea câinilor ar fi putut avea loc în jurul acestei perioade.

1859
Prima expoziţie canină are loc în Anglia!
Acest prim spectacol canin oficial are loc în Newcastle, urmat de un altul în 1863, mai impresionant.

1869
Se înfiinţează primul adăpost pentru animale din America!
Societatea femeilor pentru prevenirea cruzimii faţă de animale (SPCA) înfiinţează un adăpost pentru animalele abandonate.

1950
Unul dintre primele personaje ale lui Charles Shulz, Snoopy, câinele lui Charlie Brown, are prima apariţie pe 4 octombrie 1950 la doar două zile după lansarea benzii desenate "Peanuts".

2004
Este sărbătorită prima Zi Internaţională a Câinelui.

Iniţiată de Colleen Paige, o susţinătoare a bunăstării animalelor şi expertă în stilul de viaţă al animalelor de companie, această zi celebrează toate rasele şi varietăţile de câini pentru a contribui la creşterea numărului de câini salvaţi în fiecare an.

În ceea ce priveşte celebrarea acestei zile dedicate tuturor câinilor - de rasă pură sau mixtă -, recomandările variază de la adoptarea unui câine până la oferirea unui tratament holistic la Spa patrupedului tău sau cumpărarea de tricouri asortate pentru tine şi câinele tău. (sursa Agerpres)


Articole înrudite