Se vehiculează numeroase idei și legende despre alergii și diagnosticul lor la câini și pisici printre care unele sunt inexacte din punct de vedere științific.
Aici luăm în discuție 10 din cele mai importante, în încercarea de a lămuri adevărul:
1. Dietele fără cereale sunt hipoalergenice. Aceasta este una dintre cele mai mari greșeli legate de alergiile alimentare la câini și pisici.
2. Alergiile alimentare nu necesită o perioadă de sensibilizare (expunere) la o sursă de proteine pentru a dezvolta o alergie. Adevărul este că alergiile alimentare sunt provocate de una sau mai multe proteine pe care un animal de companie a consumat-o deja în dieta sa, indiferent dacă a fost constant sau intermitent. Un istoric complet al dietei este important atunci când se analizează o posibilă alergie alimentară și se alege o dietă de testare.
3. Animalele de companie fără simptome gastrointestinale nu au o alergie alimentară. Inflamația și infecțiile pielii sunt semne mult mai frecvente ale unei reacții alimentare față de vărsături sau scaunele anormale. Totuși 10-15% dintre câinii cu o adevărată alergie alimentară vor avea semne gastrointestinale. Multe animale cu simptome gastrointestinale au o intoleranță alimentară (adică nu pot digera o proteină, similar intoleranței la lactoză la om), care este diferită imunologic de o alergie alimentară. Intoleranța alimentară nu va întotdeauna semne cutanate asociate.
4. Dietele hipoalergenice nu sunt alimente adevărate. Există două tipuri de diete hipoalergenice pe bază de prescripție medicală utilizate pentru a diagnostica alergiile alimentare. Dietele cu proteine noi sunt făcute din proteine unice, cum ar fi curcanul sau iepurele. Pentru a avea succes cu o nouă dietă cu proteine, un animal de companie nu poate fi expus anterior la sursa de proteine, ceea ce înseamnă că este necesar un istoric complet al dietei. Dietele hidrolizate sunt făcute din baze proteice (pui sau soia), dar proteina este descompusă în timpul producției la o dimensiune mai mică, ceea ce nu declanșează reacția imună. Ambele sunt diete echilibrate din punct de vedere nutrițional și sunt adevărate alimente de mare valoare!
5. Dietele fără prescripție medicală, cu ingrediente limitate sunt suficiente pentru testele dietetice. Dietele fără prescripție medicală nu respectă standardele de puritate ale dietelor prescrise. Aceasta înseamnă că poate exista o contaminare încrucișată accidentală a proteinelor din procesul de fabricație, adică există cantități mici de proteine (carne, oua etc.) amestecate care nu sunt enumerate pe etichetă. Deoarece testele de dietă necesită un management (restricționare) strict a dietei timp de cel puțin 6 - 8 săptămâni, este important să folosiți o dietă care este garantată să conțină doar o singură proteină crudă sau hidrolizată.
6. Testele de sânge sau de salivă sunt la fel de bune pentru a diagnostica alergiile alimentare ca și un test de dietă. Deși testele dietetice sunt mult mai restrictive și mai provocatoare, ele sunt standardul de aur, cu precizie maximă pentru animale. Examenele sanguine de laborator sunt adesea folosite în medicina umană dar sunt foarte inconsecvente la animale. Chiar dacă ambele tipuri de teste sunt disponibile comercial, studiile au arătat că rezultatele testelor de sânge și saliva sunt nesigure și adesea inexacte. Din păcate, nu există o modalitate ușoară de a diagnostica alergiile alimentare la câini și pisici.
7. Câteva mici abateri nu vor afecta rezultatul unui test de dietă. Unul dintre cele mai frecvente rateuri în diagnostic este a nu exclude toate celelalte surse de proteine din hrană. Acestea includ suplimente aromate, medicamente masticabile cu aromă (antiparazitare, polivitamine), oase din piele crudă, alte jucării de mestecat (coarne, urechi de porc etc.) și recompense sau delicii din bucatăria umană. Poate dura câteva săptămâni pentru ca proteinele non-alergene să curețe sistemul, astfel încât orice reintroducere de substanțe ce implica răspuns imunitar în timpul perioadei de testare va afecta capacitatea de a confirma sau exclude un diagnostic de alergie alimentară. Este important ca toți membrii familiei să respecte regulile testelor de dietă.
8. Dietele gătite acasă sau crude sunt mai bune pentru câinii alergici. Deși există un număr mic de animale de companie care sunt sensibili la alergenii non-proteici din alimentele comerciale (petfood), majoritatea câinilor și pisicilor sunt alergici la proteină sub orice formă (gătită sau negătită). Chiar dacă gătitul acasă este atrăgător, selecția proteinelor rămâne cel mai important factor. De exemplu, dacă un animal de companie este alergic la crochetele de pui, va reacționa și la un piept de pui gătit acasă. Când se urmărește o dietă gătită acasă, se recomandă consultarea unui nutriționist pentru a formula o dietă nouă, echilibrată în proteină.
9. Animalele de companie refuză o dietă hipoalergenică. Deși pentru mulți proprietari este o provocare să elimine toate suplimentele și să folosească o singură mâncare timp de luni de zile, majoritatea animalelor de companie se vor adapta. Dacă nu consumă cu ușurință dieta, medicul veterinar poate oferi diete alternative sau sfaturi pentru ca animalele să se adapteze la alimente noi. Deși animalele noastre de companie iubesc bunătățile și gustările suplimentare, este adesea mai dificil pentru proprietar să renunțe la ele în timpul încercărilor de schimbarea hranei.
10. Hrana cu prescripție medicală este prea scumpă. Alergiile alimentare sunt confirmate prin rezolvarea semnelor clinice (cutanate și gastrointestinale) în timpul unui proces strict de dietă. Dacă animalul tău de companie este diagnosticat în timpul unui test alimentar, există mai multe opțiuni pentru a merge mai departe. Mulți proprietari sunt foarte mulțumiți de dieta din perioada de probă și aleg să o păstreze pe termen lung. Aceste diete sunt în general bine echilibrate și acceptabile pentru întreținere pe toată durata vieții. Alți proprietari vor urmări folosirea hranei în care adaugă sistematic proteine gătite acasă, pe rând, pentru a vedea dacă animalul lor de companie reacționează. După ce testările individuale sunt finalizate, un proprietar va avea o listă de proteine pe care un animal de companie le poate tolera și poate începe să treacă înapoi la diete fără prescripție medicală.
Testele de diagnostic al alergiilor prin provocare, pot fi foarte dificile, dar sunt un pas extrem de important în stabilirea diagnosticului pentru câini și pisici. Deși alergiile alimentare implica un efort medical, sunt de fapt mult mai ușor de gestionat pe termen lung decât alergiile de mediu. Dacă sunteți îngrijorat de o posibilă alergie alimentară, este foarte important să discutați cu medicul veterinar pentru a vă ajuta cu selecția dietelor de testare și durata testelor dietei. De asemenea, este important despre cum să treceți cu succes la noua dietă de testare pentru a vă asigura că nu există tulburări gastro-intestinale.