Un nou clasament al universităţilor la nivel global, realizat cu fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, a fost lansat marţi, a anunţat comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou. Noua clasificare "U-Multirank" evaluează performanţa a peste 850 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume, între acestea fiind 10 universităţi din România.
Contrar clasamentelor tradiţionale internaţionale, evaluările "U-Multirank" se bazează pe cinci domenii-cheie: performanţa în cercetare, calitatea procesului de învăţământ (predare-învăţare), orientare internaţională, succes în transferul de cunoştinţe (parteneriate cu mediul de afaceri şi start-up-uri) şi implicarea regională. Totodată, noul clasament ia în considerare şi opiniile a 60.000 de studenţi de la universităţile participante.
În acest fel, evaluarea se face în funcţie de performanţa de ansamblu, evitându-se clasamentele simpliste, care pot duce la "comparaţii înşelătoare între instituţiile de diferite tipuri sau care maschează diferenţe semnificative de calitate între cursurile de la aceeaşi universitate".
Potrivit comisarului european, noul clasament scoate în evidenţă multe instituţii cu performanţe, printre acestea fiind peste 300 de universităţi care nu au apărut în clasamentele mondiale până în prezent. Din cele 850 de universităţi cuprinse în clasament, 62% sunt din Europa, 17% din America de Nord, 14% din Asia şi 7% din Oceania, America Latină şi Africa.
Instituţiile de învăţământ superior din România, cuprinse în acest clasament, sunt: Universitatea Babeş-Bolyay din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Bucureşti, Universitatea Petroşani, Universitatea de Vest Timişoara.
"Suntem mândri de educaţia noastră de clasă mondială. (...) Apreciez foarte mult acest nou clasament, pentru că ne oferă o imagine mult mai bună a performanţelor universităţilor şi colegiilor, nu numai în cercetare, dar, de asemenea, în procesul de predare şi învăţare, în transferul de cunoştinţe, în internaţionalizarea şi în angajament regional. Acestea sunt cele cinci dimensiuni pe le-am inclus în acest clasament. (...) Universităţile nu sunt măsurate într-un clasament la 1 la 100, dar am marcat o gamă largă de domenii diferite, folosind 30 de indicatori diferiţi", a subliniat Androulla Vassiliou.
Următorul set de rezultate "U-Multirank" va fi publicat în 2015.