25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vasluienii nu au fost interesaţi de programul de finanţare pentru împăduriri
Vasluienii nu au fost interesaţi de programul de finanţare pentru împăduriri

Conform raportului de selecţie pentru programul de finanţare ”Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în 2017 niciun vasluian nu beneficiază de fonduri nerambursabile pentru lucrări multianule de împădurire a pământurilor. Anul acesta, Programul Naţional, derulat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în cadrul căruia se acordă sprijin pentru prima lucrare de împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite, nu a avut deloc succes. S-au înregistrat doar 55 de solicitări la nivelul întregii ţări, din partea fermierilor care vor să-şi împădurească terenurile şi deşi finanţările pentru aceste proiecte erau destul de consistente, interesul fermierilor din Vaslui a fost foarte scăzut. Beneficiarii aveau posibilitatea de a primi până la 7 milioane de euro pentru lucrările necesare. Cele mai multe cereri au venit din judeţele Dolj, Braşov, Galaţi si Sibiu, unde fermierii vor primi finanţări în valoare de câte 6000 de euro în primul an, pentru fiecare hectar împădurit, urmând ca, vreme de 12 ani să primească câte 2.700 de euro pe hectar.
În judeţul Vaslui există numeroase suprafeţe degradate care ar putea fi împădurite, însă procedura de înscriere în programul de finanţare este de durată. Solictanţii trebuie să parcurgă etapa de identificare a suprafeţelor, acestă etapa vizând elaborarea proiectului tehnic de împădurire şi obţinerea avizului de la Garda Forestieră, urmând ca ulterior, fermierii sa solicite Centrelor Judeţene APIA eliberarea Notei de constatare şi identificare a suprafeţelor de teren destinat împăduriri în sistemul IACS-LPIS gestionat de APIA, care stă la baza întocmirii proiectului tehnic.
Cererile se depun prin intermediul unei aplicaţii electronice, în intervalul de timp stabilit de APIA, iar cheltuielile eligibile vor fi decontate integral, contribuţia beneficiarilor fiind zero. Se pot înscrie în acest program şi primăriile care vor să plateze pe suprafeţe din jurul localităţilor, aceste perdele forestiere având ca rol oprirea zăpezii adusă de viscol.


Articole înrudite