25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UNJR: "Justiţia are nevoie de îmbunătăţiri pentru a putea fi adusă la standarde democratice"
UNJR: "Justiţia are nevoie de îmbunătăţiri pentru a putea fi adusă la standarde democratice"
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) apreciază, după votul din CSM prin care s-a avizat negativ propunerea de modificare a legilor Justiţiei, că acest domeniu are nevoie de îmbunătăţiri pentru a fi adus la standarde democratice.
"Contrar avizării negative a proiectului de modificare a legilor Justiţiei de către CSM, printr-un vot de 10 la 8 în dată de 28 septembrie 2017, nevoia de îmbunătăţire a sistemului judiciar este o necesitate pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confruntă şi a-l aduce la standardele unui sistem de justiţie democratic. UNJR a susţinut în mod constant nevoia de a îmbunătăţi legile Justiţiei şi a arătat că proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justiţiei Tudorel Toader are unele părţi bune, altele care pot fi îmbunătăţite şi unele care nu pot fi acceptate, trebuind regândite sau excluse", se arată într-un comunicat transmis recent.
Conform aceleiaşi surse, judecătorii din ţară, prin adunări generale şi prin asociaţiile profesionale, au făcut eforturi deosebite pentru a analiza fiecare propunere şi au venit cu propriile propuneri, care ar fi contribuit la o mai buna funcţionare a justiţiei. UNJR consideră, astfel, că nevoia modificării legilor justiţiei a pornit chiar de la corpul magistraţilor, fiind o necesitate care nu poate fi negată.
"În pachetul de legi erau dispoziţii care, în urma unor decizii ale Curţii Constituţionale, se impunea de urgenţă a fi implementate. Printre acestea era şi procedura revocării membrilor CSM, a cărei reglementare este imperativă. De asemenea, între propuneri era şi separarea carierei judecătorilor şi procurorilor, lucru cerut imperativ de către judecători", se precizează în comunicat.
Pe de altă parte, UNJR reaminteşte că o parte din propunerile ministrului Justiţiei nu au fost susţinute de judecătorii din ţară, care au cerut modificarea lor.
UNJR mai anunţă că a luat act de faptul că ministrul Justiţiei are în vedere ca soluţie pentru Inspecţia Judiciară modelul italian, în care este instituţie de sine stătătoare, ceea ce ar răspunde mult mai bine garanţiilor de apărare a independenţei justiţiei.
În perioada următoare, UNJR va trimite direct ministrului Justiţiei propunerile pe care le-am avut de modificare la legile Justiţiei şi le va susţine pe durata întregului proces legislativ.

Articole înrudite