02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UE ne dă bani pentru agricultură, dar mai puţini decât altora
UE ne dă bani pentru agricultură, dar mai puţini decât altora
România va ajunge, în 2016, la o subvenţie europeană pe suprafaţă de 180 de euro pe hectar, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este la ora actuală de 270 de euro pe hectar, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la o conferinţă de profil.
"România a pornit în 2007 cu 25% din plăţile directe acordate în Uniunea Europeană (UE) şi, conform schemei actuale de creştere graduală, va ajunge la o subvenţie pe suprafaţă de 180 de euro pe hectar abia în 2016, deşi media în UE este de 270 de euro pe hectar. După reforma Politicii Agricole Comune vom avea abia 200 de euro pe hectar, o creştere efectivă de numai 7%", a spus Irimescu.
În opinia acestuia, România nu este mulţumită cu această creştere după 2014, ţinând cont de faptul că ţări mai mici din UE ating în prezent un nivel de 600 de euro pe ha.
"Nu suntem mulţumiţi de această creştere după reforma PAC, dacă avem în vedere că sunt state membre care au acum 600 de euro pe hectar, aşa cum este Malta, un stat mic, iar Olanda, care este mult mai performantă, are 459 de euro pe hectar", a explicat oficialul MADR.
Acesta a precizat că prin procesul de convergenţă, introdus iniţial în propunerea de reformă, s-a încercat o reducere a decalajului dintre ţările cu plăţile mai mici şi cele cu sume mai mari, dar care ulterior a fost retras.
"Din păcate, în propunerile de reformă s-a amintit iniţial atingerea convergenţei în anul 2028, iar ulterior s-a retras această propunere şi nu s-a mai specificat nimic. Deocamdată nu avem în niciun fel o perspectivă clară, când vom avea acelaşi nivel al plăţilor directe cu cel al statelor membre. Discrepanţele au apărut odată cu introducerea noului val de ţări în UE, în 2004, dar efectiv în momentul în care s-au luat în calcul datele istorice privind media producţiilor la hectar. România a avut în anii de referinţă performanţe proaste în agricultură", a explicat secretarul de stat din MADR.


Articole înrudite