30 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Topul celor mai căutate staţiuni balneare din România
Topul celor mai căutate staţiuni balneare din România

Turismul balnear din România se află într-o situaţie critică, în lipsa infrastructurii care să atragă suficienţi turişti şi a investiţiilor în modernizare. Cu toate acestea, multe staţiuni reuşesc să supravieţuiască în special datorită biletelor de tratament acordate pensionarilor prin asigurările sociale de stat. Din păcate pentru acest sector al turismului autohton, venirea crizei a redus drastic şi numărul biletelor de tratament pe care îl mai poate susţine bugetul. Astfel, numărul biletelor de tratament în staţiunile balneoclimaterice a scăzut cu aproximativ 23% din 2007 până în 2012, ajungând până la 202.143 unităţi, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Aproape patru din zece pensionari care s-au tratat în staţiunile balneare în anul 2012 au mers în una dintre aceste cinci staţiuni: Covasna, Căciulata, Felix, Olăneşti şi Herculane. Aceste cinci staţiuni balneo-climaterice au cumulat, în 2012, 38,1% din numărul total de bilete acordate de Casa de Pensii, adică în total aproape 77.100 bilete de tratament.
Cap de listă este staţiunea Covasna, din judeţul Covasna, unde au primit bilete aproximativ 17.200 persoane. Staţiunea balneară Covasna este cunoscută drept „Staţiunea celor 1.000 de izvoare de sănătate”, pe teritoriul său fiind valorificate izvoare de apă minerală, carbogazoasă, bicarbonatată, clorurat-sodică, feruginoasă, calcică, magneziană, hipotonă şi hipertonă. Întregul complex balnear are o capacitate de cazare de circa 2.300 locuri. Prin apele sale minerale şi prin emanaţiile de dioxid de carbon, centrul de sănătate din Covasna este potrivit pentru tratamentul bolilor cardiovasculare.
Pe locul al doilea în topul staţiunilor care au atras cele mai multe bilete de tratament se află Căciulata, din judeţul Vâlcea, pentru care Casa de Pensii a emis, în 2012, peste 16.600 bilete de tratament. Căciulata deţine izvoare de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, în principal hipotonice. Acestea sunt indicate pentru tratamentul bolilor digestive, hepatobiliare, afecţiunilor ale sistemului renal şi urinar, dar şi pentru tulburările metabolice şi nutriţionale, pentru afecţiunile respiratorii, ginecologice, ORL, dermatologice su cardiovasculare.
Pe poziţia a treia se află Băile Felix, unde au fost la tratamente, în 2012, peste 16.100 pensionari. Situată în judeţul Bihor, staţiunea Băile Felix este bogată în izvoare de ape minerale termale, oligotermale, radioactive, conţinând sulf, calciu, sodiu şi nămol sapropelic fosil. Staţiunea este vestită pentru efectele obţinute în tratamentul durerilor articulare şi musculare, nevralgiilor reumatice, reumatism, spondiloză, al bolilor degenerative, ale sistemului nervos central şi periferic, ginecologice, al dereglărilor endocrine şi al stărilor post-traumatice.
Alături de cele trei staţiuni, în top 5 mai intră Băile Olăneşti, cu aproximativ 14.500 bilete de tratament, şi Băile Herculane, pentru care au fost acordate, în 2012, aproape 12.700 bilete de tratament.
Top 10 este întregit de staţiunile Amara (9.705 bilete), Vatra Dornei (9.462), Saturn (7.403), 1 Mai (7.004) şi Lacul Sărat (6.698).


Articole înrudite