Guvernul a decis că nu poate fi de acord cu majorarea anul viitor a taxelor şi impozitelor locale, conform solicitării asociaţiilor de primari, considerând că în această perioadă "nu este bine" să fie aplicată o astfel de creştere a taxelor, a spus ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. "Guvernul a decis că nu este de acord cu propunerile primite din partea organizaţiilor primarilor, decizia a fost ca, pentru 2012, să nu modificăm impozitele şi taxele pe care le-au plătit contribuabilii în 2011. Am considerat că, în perioada aceasta, nu este bine să mărim impozitele şi taxele", a spus Ialomiţianu.
Atenţionat de Mediafax că, într-un interviu acordat recent postului public de televiziune, a susţinut că în anumite localităţi sunt persoane care doresc să plătească mai mult sub forma acestor impozite şi întrebat care sunt zonele în care se manifestă acest "extraordinar spirit civic", ministrul a susţinut că sunt persoane care deţin anumite locuinţe sau maşini de valoare ridicată care solicită servicii de calitate furnizate de către primării şi ar fi dispuşi să plătească impozite şi taxe mai mari. "Sunt şi primari care susţin că, discutând cu cetăţenii, ar fi dispuşi să plătească impozite şi taxe mai mari", a adăugat Ialomiţianu, evitând însă să indice în ce localităţi trăiesc aceşti cetăţeni.
Anterior, ministrul Finanţelor a afirmat că va transmite Guvernului propunerea primită de la asociaţiile de primari de ridicare de la 20% la 50% a limitei până la care pot fi majorate impozitele şi taxele locale sau eliminarea pragului maxim actual, de 20%, cu posibilitatea ca taxele să poată fi crescute în raport cu puterea financiară a locuitorilor. El a precizat că propunerea va fi înaintată Guvernului în şedinţa de miercuri, sub forma unei ordonanţe de urgenţă.
Ministrul se teme însă de majorarea impozitelor şi taxelor locale într-un an electoral şi a avansat ideea unor criterii de diferenţiere a creşterilor pe zone "mai dezvoltate" şi "zone mai sărace", pe baza cărora să fie fundamendate propunerile autorităţilor locale. Îngrijorarea ministrului Finanţelor Publice în an electoral este explicabilă, având în vedere că majoritatea populaţiei nu va face deosebire între o decizie a consiliului local şi una a Guvernului, în condiţiile în care cele mai multe taxe şi impozite sunt stabilite de către minister.
În ceea ce priveşte pensionarii, dar şi salariaţii, impozitul pe locuinţă este una dintre cele mai mari taxe plătite "din mână" şi care este reţinut la sursă, astfel că impozitul este mult mai vizibil pentru contribuabili.