28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Staţiunile de pe litoral ar trebui administrate de o companie public-privată, după modelul francez
Staţiunile de pe litoral ar trebui administrate de o companie public-privată, după modelul francez
Staţiunile de pe litoral ar trebui administrate de o companie public-privată non profit, pe modelul staţiunilor franceze, susţin reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), într-un comunicat remis recent.
"Pentru a putea fi exploatate eficient şi pentru a se rezolva, în acelaşi timp, şi problema forţei de muncă, staţiunile de pe litoral ar trebui administrate pe modelul staţiunii franceze, şi anume de o companie non profit care să aibă la bază un parteneriat public-privat", afirmă reprezentanţii patronatelor din turism.
Aceştia i-au prezentat ideea şi ministrului Turismului, Mircea Dobre, cu care s-au întâlnit pentru o analiză a acestui sezon estival.
"Toate staţiunile turistice se pot autofinanţa din taxele şi impozitele pe care le plăteşte mediul privat", a declarat Mohammad Murad, preşedintele FPTR.
Potrivit acestuia, în urma unor analize ample ale federaţiei, referitoare la problemele litoralului românesc, a reieşit că cea mai bună soluţie pentru eficientizarea activităţilor este crearea unei companii public-private, non profit, care să administreze staţiunile, aşa cum se întâmplă de mulţi ani, cu succes, în staţiunile franceze.
"O astfel de entitate ar putea stopa şi criza forţei de muncă cu care se confruntă turismul românesc, în general, şi cel de litoral în mod special, caracterul sezonier al activităţii acestuia adâncind această criză. De 10 ani de zile se fac proiecte pe fonduri europene şi noi nu avem forţa de muncă. Problema nu sunt centrele de formare sau profesorii, problema o reprezintă oamenii, cei care muncesc, cei care vin să se şcolarizeze, pentru ei trebuie să găsim o soluţie financiară", a declarat Dragoş Răducan, prim vicepreşedine Executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
Soluţiile FPTR pentru administrarea plajelor, care în acest moment este una dintre marile probleme ale litoralului, prevăd, în primul rând, ca atribuirea suprafeţei de plajă să se facă în funcţie de numărul de locuri dintr-o structură de cazare, conform modelului din Italia: o stea — 6 mp, 2 stele — 8 mp, 3 stele — 10 mp, 4 stele — 12 mp, 5 stele — 15 mp. Totodată, preţul de închiriere al unei plaje ar trebui să reprezinte media ultimilor 5 ani.
Propunerea FPTR mai prevede ca, în cazul în care se atribuie segmente de plajă tuturor hotelurilor care solicită acest lucru, pentru restul segmentelor de plajă neatribuite să fie organizată licitaţie, bazată pe proiecte, şi nu pe preţ.
"Ţinând cont că litoralul, care reuneşte peste 40% din capacitatea de cazare a întregii ţări, suferă puternic la capitolul promovare, FPTR propune implicarea directă a Ministerului Turismului şi stabilirea unui program de promovare internă şi externă, în colaborare cu asociaţiile patronale din turism. În paralel, ar trebui iniţiată o serie de măsuri pentru facilitarea tuturor tipurilor de promovare pe termen scurt, mediu şi lung şi întocmirea unui protocol privind sezonul estival, referitor la toate acţiunile administrative şi de promovare a evenimentelor din timpul sezonului", se menţionează în comunicat.
De asemenea, patronatele solicită să facă parte din comisiile de clasificare, aşa cum există în multe ţări europene, în vederea asumării, avizării şi clasificării obiectivelor turistice.
Ca soluţii pentru relaţia cu autorităţile centrale şi locale, FPTR consideră oportună existenţa unei agende comune între mediul privat din turism şi autorităţile centrale şi locale, stabilită pentru tot parcursul anului. Autorităţile centrale şi locale ar trebui, în opinia patronatelor, să recunoască mediul privat ca pe un partener şi să aibă deschidere pentru proiecte comune.
FPTR a organizat, în staţiunea Eforie Nord, o întâlnire de lucru referitoare la sezonul estival 2017, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, inclusiv ministru de resort, Mircea Titus Dobre, reprezentanţi ai patronatelor din turism şi hotelieri de pe litoral.

Articole înrudite