Ambasada Statelor Unite în România anunţă vânzarea a 54 de tancuri de luptă M1A2SEPv3 din Statele Unite pentru România, ca parte a unui pachet important de echipamente militare şi servicii. Modelul M1A2 SEPv3 este cea mai recentă versiune, îmbunătăţită, a tancului de luptă principal Abrams, care oferă protecţie, supravieţuire, letalitate şi capacitate a reţelei de comunicaţii sporite. Tancurile sunt aceeaşi variantă cu cele folosite în prezent de Statele Unite şi vor creşte interoperabilitatea României cu SUA şi aliaţii din NATO, în special pe flancul estic al alianţei.
Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a lăudat standardul înalt al cooperării în domeniul securităţii între Statele Unite şi România şi a reafirmat angajamentul SUA faţă de suvernitatea şi integritatea teritorială a României. Ea a subliniat, de asemenea, valoarea pe care Statele Unite o acordă Parteneriatului Strategic şi prieteniei cu România, care se bazează pe valori şi interese comune. "Această tranzacţie demonstrează puterea şi vitalitatea relaţiei noastre bilaterale, precum şi dedicarea noastră reciprocă faţă de stabilitatea şi securitatea regională", a mai spus Ambasadoarea Kavalec.
Ea a adăugat că tancurile M1A2 Abrams vor oferi României o platformă modernă şi fiabilă, pentru a descuraja agresiunea şi pentru a-şi apăra graniţele: "Ele vor contribui, de asemenea, la apărarea colectivă a NATO şi vor spori capacitatea noastră de a opera împreună în mod eficient".
În conformitate cu legislaţia Statelor Unite, vânzarea tancurilor Abrams a fost notificată Congresului SUA cu un cost total estimat al programului de 2,53 miliarde de dolari, dar valoarea reală a acordului este semnificativ mai mică. Acordul iniţial este evaluat la aproximativ 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari). Vânzarea este supusă aprobării de către Congresul SUA, precum şi finalizării negocierilor contractuale. "Ne exprimăm încrederea că ambele părţi vor lucra cu perseverenţă pentru a finaliza înţelegerea cât mai curând posibil", a mai transmis Ambasadoarea SUA.
Ministerul Apărării Naţionale salută notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe saşiu de tanc, muniţie şi stimulatoare pentru instruire. "Maşinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află şi în dotarea armatei SUA. Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislaţiei americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României şi Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziţia de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranţa aprovizionării, MApN va implica industria naţională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat", a transmis MApN.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în acest context, că intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru Forţele Terestre Române, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generaţie, adaptate provocărilor din mediul de securitate regional, dar demonstrează cât se poate de concret soliditatea şi nivelul excelent al cooperării dintre România şi Statele Unite, îndeosebi în plan militar. "Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea naţională şi contribuie în mod esenţial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre. Sistemele de rachete sol-aer Patriot şi cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16 – programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum şi perspectiva înzestrării cu aeronavele de generaţia a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acţionăm ca pilon de stabilitate al NATO şi ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliaţii noştri", a declarat ministrul Tîlvăr.
De asemenea, ministrul apărării naţionale a salutat cele mai recente livrări de tehnică de luptă americană – joi, 9 noiembrie, au ajuns în ţară primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru Forţele pentru Operaţii Speciale, iar vineri, 10 noiembrie, la Baza 90 Aeriană Otopeni, a avut loc recepţia celei de-a doua aeronavă Hercules C-130H, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie.