02 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sorina Pintea anunţă schimbări legislative care prevăd amenzi grele pentru spitale
Sorina Pintea anunţă schimbări legislative care prevăd amenzi grele pentru spitale

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a aflat marţi, 20 august 2019, la Brăila unde a verificat investiţiile Ministerului Sănătăţii în Spitalul de Urgenţă, mai exact în Maternitatea Spitalului de Urgenţă Brăila, dar şi cum au evoluat lucrurile de la ultima vizită când a dat unităţii medicale nota 6. Acum, după o nouă vizită lucrurile s-au mai schimbat în bine şi unitatea medicală brăileană a primit nota 8,5. Totodată, ministrul Sănătăţii a asistat, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, la inaungurarea blocului ANL pentru tinerii specialişti în sănătate, o investiţie MDRAP (foto în Galeria de imagini). Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, aflaţi şi ei în zona Brăila-Tulcea pentru a vedea progresele făcute la podul peste Dunăre, au participat la această inaugurare. Ministrul Sănătăţii a făcut apoi mai multe precizări legate de măsurile legislative pe care Ministerul şi Guvernul le vor lua în contextual masacrului de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca.

"De fiecare dată când apare un incident pentru o anumită patologie ne dăm seama câte lipsuri sunt acolo. Eu pot să vă spun că s-au făcut multe pentru psihiatrie în ultimii doi ani, aşa cum s-au făcut pentru cardiologie, pentru neurologie, dar, din păcate, nevoile sunt mari şi atunci trebuie să iei decizii de a face în paralel pentru fiecare patologie. Vis-a-vis de spitale de psihiatrie, parcă prevestind, am început, în urmă cu o lună şi jumătate, să facem o analiză a acestor spitale de psihiatrie şi măsuri de maximă siguranţă pentru că aici sunt câteva probleme legate de pacienţii care sunt internaţi prin decizie judecătorească. Vom face nişte schimbări legislative care pot fi făcute imediat şi pe care le-am observat şi pentru care ONG-urile şi-au dat agrementul, pentru că ONG-urile sunt foarte importante în relaţia minister-spitale de psihiatrie. Dar, pentru alte modificări, va trebui ca ONG-urile şi comisia de specialitate de la minister să vină cu soluţii. La psihiatrie mai avem şi directivele europene, pe care trebuie să le respectăm, drepturile pacienţilor, sunt mai multe aspecte de care trebuie să ţinem cont. Dar, mai mult decât atât, avem proceduri, avem protocoale, cred că trebuie să le respectăm. Au fost discuţii legate de faptul că am spus că le avem pe hârtie. Da, le avem pe hârtie, dar nu le-am făcut să le punem într-un sertar. Dacă le avem, trebuie să le şi respectăm. Altfel nu vom şti niciodată ce trebuie să modificăm ca să fie bine, dacă ce avem nu respectăm. Vor fi luate măsuri legislative pe termen scurt. În primul rând vom lua măsura ca medicul să poată interna şi nevoluntar pentru că până acum nu putea decât dacă există o hotărâre judecătorească şi îl împiedica în muncă lui. Săptămâna viitoare voi programa o întrunire cu comisia de specialitate şi cu reprezentanţii câtorva ONG-uri care ani de-a rândul au făcut memorii la Ministerul Sănătăţii cerând rezolvarea anumitor probleme", a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Prevenţia trebuie luată în serios. Lege cu amenzi pentru spitale

Ministrul sănătăţii a mai discutat şi despre legea prevenţiei şi măsurile care trebuiesc luate pentru ca boli precum etilismul să nu mai consume resurse atât de mari. "În draftul legii prevenţiei, pe care îl avem şi pe care încă îl mai lucrăm, am pus şi aceste probleme legate de etilism . Pentru că nu este normal să consumi alcool, să nu mergi la medic şi totuşi statul să te trateze în integralitate. Ar trebui să faci dovadă că ai făcut ceva să scapi de această boală sau cel puţin te-ai dus periodic la medic. Sunt nişte lucruri în prevenţie pe care le vom prezenţa, nu sunt convinsă că vor fi pe placul tuturor, dar până la urmă trebuie să facem lucruri. Pe de altă parte, mâine, în şedinţa de Guvern, vom propune spre aprobare Hotârârea de Guvern care prevede majorarea cuantumului amenzilor, şi aici nu se referă doar la spitale de psihiatrie, ştiţi că am discutat despre acest aspect, este vorba despre amenzi care ţin, de exemplu, de raportarea infecţiilor asociate actului medical sau de timpul de aşteptare a pacienţilor în unităţile de primiri urgenţe sunt mai multe lucruri pe care le-am dezvoltat acolo", a mai spus ministrul Pintea.

Val de controale în toate spitalele de psihiatrie

La Săpoca sunt 45 de posturi care nu fuseseră scoase la concurs deoarece nu ar fi fost buget . "Există posturi aprobate de Ministerul Sănătăţii, am înţeles că vineri apăruseră posturile pe care spitalul urmă să le scoate la concurs. Eu le-am sugerat să scoată toate posturile aprobate la concurs pentru că sunt 45 de posturi aprobate. Dacă nu erau aprobate, dacă nu ar fi fost finanţate probabil că ar fi fost o mare problemă. Nu le-au scos deoarece spuneau că nu au buget, dar buget există", a mai spus ministrul Sănătăţii. Vor fi controale în toate spitalele şi secţiile de pshiatrie din toată ţară, indiferent dacă acestea se află sau nu în reţeaua spitalelor Ministerului Sănătăţii.


Articole înrudite