Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) va declanşa acţiuni de protest imediat după sărbătoarea Paştelui, în lipsa unui dialog social constructiv cu ministrul Muncii pe tema Legii salarizării, anunţă SNFP, într-un comunicat de presă.
Prin Legea salarizării, guvernanţii diminuează veniturile funcţionarilor publici şi anulează decizia Curţii Constituţionale, încălcând principiile constituţionale, spun sindicaliştii.
"Având în vedere că proiectul Legii salarizării prevede evaluarea posturilor din administraţia publică pentru stabilirea salariilor de bază şi reîncadrarea personalului (conform art. 35 din proiect), ignoră în construcţia sa decizia Curţii Constituţionale nr. 794/2016 şi stabileşte un maxim salarial mai mic decât cel aflat în plată în momentul de faţă, totodată scoate asistenţa socială din familia ocupaţională Administraţie pentru a nu fi un reper în majorarea salariilor angajaţilor UAT-urilor şi consiliilor judeţene, ţinând cont de refuzul categoric al doamnei ministru Lia Olguţa Vasilescu de a introduce un articol în proiectul Legii salarizării potrivit căruia nimeni să nu sufere o diminuare salarială, precum şi lipsa dialogului social constructiv cu ministrul Muncii pe tema salarizării şi pe tema diminuării salarizării unor categorii de funcţionari obligă Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) să declanşeze acţiuni de protest imediat după sărbătoarea Paştelui", se arată în comunicat.
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat în urmă cu două zile că prin noua Lege a salarizării unitare vor scădea doar salariile "bugetarilor de lux", care au avut până în prezent "un salariu uriaş", în timp ce toate sporurile din sistem vor fi plafonate la 30%.
"Mai sunt salarii care vor scădea. Sunt acei bugetari de lux pe care nu i-a mai controlat nimeni. Nu mai poate nimeni să treacă peste conducătorul de instituţie. Nu mai poate nimeni să mai treacă, de asemenea, peste ceea ce s-a plafonat de un auditor de exemplu dintr-un minister faţa de un auditor al Curţii de Conturi sau faţă de un auditor dintr-o altă instituţie. Am încercat să nu scădem niciun salariu în plată în România. Repet, sunt excepţii la acei bugetari de lux, dar nu cred că va plânge cineva, pentru că până acum au avut un salariu uriaş", a declarat Vasilescu.
Aceasta a precizat că în noua Lege a salarizării toate sporurile vor fi plafonate la 30% pentru a termina cu "sarabanda asta a sporurilor".
"Până acum a fost un salariu generalizat al sporurilor. De exemplu, aveam un salariu de 1.000 de lei, dar sporurile puteau să fie la 2.000, la 3.000 de lei şi veniturile erau de 4.000 de lei. Un venit mincinos până la urmă sau un salariu mincinos. Le-am plafonat pe toate la 30%, ca să terminam cu sarabanda asta a sporurilor şi să ştii foarte clar ce ai în plată", a explicat ministrul Muncii.
În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale prin care personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii să fie salarizat la nivelul salariului de bază, ministrul Muncii a afirmat că acest lucru ar fi creat dezechilibre în sistem şi nu poate fi susţinut financiar.
"Ne-am trezit cu un impact pe buget de 2 miliarde de euro calculat de Curtea de Conturi, ni s-au trimis adrese la toate ministerele ca să vedem care este impactul asupra bugetului de stat, efectul pe care l-ar avea acea decizie a Curţii Constituţionale, dacă s-ar aplica în totalitate. De aceea şi stresul pe care îl avem ca să terminăm până la 1 iulie să fie adoptată să intrăm pe o nouă legislaţie foarte clară şi foarte coerentă pentru toată lumea, iar salariile să nu mai fie diferenţiate. Nu se va corecta sistemul până la nivelul anului 2020, el va merge mai departe încă un an ca să putem să ajungem acolo unde ne-am dorit, adică vine o etapă, a doua a Legii salarizării, iar noi abia în anul 2022 putem să spunem că s-au achitat toate inechităţile din sistem", a mai spus ministrul Muncii.