23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sindicatele, îngrijorate că nu au început discuţiile pe legi importante ce trebuie înaintate Parlamentului până în luna aprilie
Sindicatele, îngrijorate că nu au început discuţiile pe legi importante ce trebuie înaintate Parlamentului până în luna aprilie

Sindicatele sunt îngrijorate de faptul că, deşi a trecut o lună din acest an, încă nu au început discuţii pe legi ce ar fi trebuit înaintate Parlamentului României la începutul lunii aprilie, susţine preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Reprezentanţii principalelor federaţii sindicale au avut luni o întâlnire cu ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru stabilirea priorităţilor şi problemele fiecărei organizaţii în parte.
"Noi am înaintat 10 puncte, unde cu prioritate sunt elemente din programul lor, adică programul de guvernare PSD, dar care conform unui angajament, au un anumit calendar de realizare şi de procedură. Ne îngrijorează pentru că a trecut deja o lună de zile din cadrul calendarului şi nici nu au început încă discuţiile pe legi care au termene de a fi înaintate Parlamentului Romaniei la începutul lunii aprilie, ca să poată să fie scoase şi sunt legi dificile care necesită o transparenţă şi un dialog social foarte bine organizat", a declarat, luni, pentru AGERPRES, Bogdan Hossu.
El a menţionat în acest sens modificarea Legii sănătăţii, Legea salarizării unitare, cea a funcţionarului public precum şi Codul economic al României.
"Mă refer pe de o parte la o modificare a Legii sănătăţii, mă refer la Legea de salarizare unică, pentru toţi bugetarii, mă refer la modificarea Legii funcţionarului public actual, dar cel mai important este codul economic al României, care se doreşte să unifice mai multe acte normative din domeniul economic, printre care şi Legea codului fiscal, procedura fiscală şi mai mult", a mai spus Hossu.
În opinia acestuia, rămâne o prioritate Legea dialogului social şi încheierea contractelor colective de muncă.
"Din punctul nostru de vedere problema valorificării minimale a legii 62 şi deblocarea realizării contractelor colective de muncă sunt obligatorii. (...)Legea 62, problema funcţionării, ceea ce dorim este crearea unor comisii de dialog pe lângă consiliile judeţene, pentru că acum marea majoritate a banilor la nivelul comunităţilor se duc pe consiliile judeţene, iar din punct de vedere al mecanismului de transparenţă, din punct de vedere al mecanismului de informare a comunităţilor, este normal că lista de investiţii şi prioritizarea acestora ar trebui să facă obiectul unor dezbateri, într-un fel de consiliu economic şi social şi judeţean", a adăugat Hossu.


Articole înrudite