Inspectorul general al IGSU, Daniel-Marian Dragne, a declarat recent că aproximativ 50% dintre incendiile produse la locuinţe au drept cauză faptul nu sunt curăţate, verificate şi reparate coşurile de fum.
"Pentru că pe timpul sezonului rece, aproximativ 50% dintre incendiile produse la locuinţe au drept cauză necurăţarea, neverificarea şi nerepararea coşurilor de fum, iar majoritatea deceselor survin în incendii care au această cauză, este important a înţelege faptul că protecţia în faţa unor astfel de evenimente presupune un gest minimal", a spus Dragne într-o conferinţă de presă şi a recomandat apelarea la reprezentanţii Asociaţiei Hornarilor, Constructorilor de Coşuri de Fum şi Şeminee pentru rezolvarea acestor probleme.
El a adăugat că, statistic, se demonstrează faptul că incendiul rămâne cel mai frecvent tip de risc înregistrat la nivel naţional.
"Suntem în debutul unei perioade în care utilizarea surselor de energie devine mai intensă şi acest lucru se vede în statistici, prin creşterea numărului de evenimente generate de folosirea neadecvată a mijloacelor de încălzire, a buteliilor sau instalaţiilor de gaze, ori a aparatelor consumatoare de energie", a mai declarat inspectorul general al IGSU.
El a vorbit despre crearea unei culturi a prevenirii în rândul cetăţenilor, prin informare şi educare asupra riscurilor existente — lucru ce reprezintă o prioritate instituţională continuă, iar pentru dezvoltarea acesteia au fost gândite acţiuni de impact asupra populaţiei.
"Este foarte important pentru siguranţa noastră şi a familiei noastre de a le utiliza (mijloacele de încălzire, n.r.) aşa cum ele au fost construite sau executate, fără a aduce improvizaţii şi fără intervenţia noastră (...) şi de a ne asigura intervenţia, verificare şi repararea periodic atunci când aceasta este impusă sau, de câte ori constatăm că se impune, apelăm la specialişti.
Potrivit statisticilor, zilnic, în România se produc 17 incendii la locuinţe. Cele mai multe tragedii au drept cauză coşurile de fum — circa 35% dintre incendiile produse la locuinţe sunt cauzate de coşurile de fum defecte sau necurăţate.
"Aceste incidente tragice, în care anual îşi pierd viaţa în medie 190 de persoane, pot fi prevenite dacă apelăm la coşari", se arată într-un comunicat al IGSU transmis, recent.
În ultimii cinci ani, în România, s-au produs în medie 6.200 de incendii la locuinţe, în urma cărora circa 350 de persoane au fost rănite, iar alte 190 şi-au pierdut viaţa, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel naţional, şase sunt cauzate de coşurile de fum defecte sau necurăţate. Mai grav este că, în urma acestor evenimente nefericite, zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană îşi pierde viaţa.
Potrivit IGSU, acest tip de incidente pot fi cu uşurinţă evitate dacă se apelează la personal specializat, respectiv coşari, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor.
Acesta este şi mesajul principal al campaniei de informare ce va fi derulată în perioada următoare de IGSU şi E.ON România, în cadrul parteneriatului "Împreună pentru Siguranţă", încheiat de cele două părţi în anul 2012, se mai arată în comunicat.
"Dacă avem neconformităţi la coşurile de fum trebuie să fim conştienţi că doar norocul ne-a ajutat să nu păţim ceva. Dar nu ne putem baza la nesfârşit pe noroc şi trebuie să conştientizăm faptul că în orice moment putem deveni victime ale propriei noastre neglijenţe, aşa cum din păcate încă se întâmplă cu mulţi dintre semenii noştri. Nu cred că ne putem permite să ne expunem cu atâta lejeritate la astfel de pericole. De aceea, trebuie să curăţăm coşurile de fum cu specialişti de cel puţin de două ori pe an, mai ales înainte de debutul sezonului rece. Astfel, coşarul este soluţia absolut necesară pentru fiecare locuinţă sau orice alt imobil care are coş de fum", a subliniat directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.
Conform IGSU, în perioada 1 octombrie 2012 — 30 septembrie 2017, în România au avut loc peste 31.100 de incendii. Principalele cauze generatoare a situaţiilor de urgenţă rămân coşurile de fum defecte sau necurăţate (35%), instalaţiile electrice defecte sau improvizate (22,5%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,5%).
"Întrucât a doua cauză principală a producerii incendiilor este cea de natură electrică, recomandăm consumatorilor să realizeze lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizaţii", se mai arată în comunicat.
Conform statisticilor IGSU, în perioada 1 octombrie 2012 — 30 septembrie 2017, numărul persoanelor decedate în incendii s-a redus cu peste 4% faţă de perioada 1 octombrie 2007 — 30 septembrie 2012, iar numărul copiilor răniţi a scăzut cu 15%.