25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scutirea de impozitul pe venit nu se bucură de un sprijin larg în rândul medicilor
Scutirea de impozitul pe venit nu se bucură de un sprijin larg în rândul medicilor

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a comandat un sondaj pentru a evalua obiectiv opinia medicilor faţă de intenţia Guvernului de a-i scuti de plata impozitului pe venit, iar concluziile nu sunt tocmai favorabile. Doar 49% dintre doctori consideră că măsura scutirii medicilor de impozitul pe venit este una corectă. Dintre aceştia, cca. 72% cred că aceasta ar trebui aplicată şi altor categorii profesionale din sănătate. Aprecierile negative la adresa acestei măsuri sunt determinate de dorinţa de egalitate între cetăţeni, respingerea statutului de privilegiaţi, inechitatea aplicării măsurii doar la medici, riscul anomiei sociale. Circa 57% dintre medici preferă înlocuirea scutirii de impozitul pe venit a medicilor cu acordarea tuturor drepturile salariale, în timp ce alţi cca. 28% consideră că de această scutire ar trebui să beneficieze şi alte categorii de salariaţi. Doar 15% dintre medici cred că de măsura scutirii de impozit ar trebui să beneficieze doar doctorii.
Numai cca. 44% dintre medici consideră că scutirea lor de impozit ar avea un efect pozitiv asupra medicilor. 32% dintre aceştia cred că este necesară, totuşi, înlocuirea lor cu o salarizare corectă. Respondenţii care consideră că măsura ar avea efecte negative asupra medicilor o consideră incorectă şi cred că este necesară înlocuirea ei. Aprecierile negative la adresa acestei măsuri sunt determinate de dorinţa unei salarizări corecte în loc de privilegii, de teama faţă de ceea ce ar putea ascunde o astfel de măsură, de respingerea discriminării pe care o aduce cu sine, de refuzul unor pomeni şi dorinţa de beneficia de recompensele meritate, de ruptura pe care o poate introduse faţă de alte categorii profesionale din Sănătate şi faţă de cetăţeni, de dorinţa de echitate, de refuzul excepţiilor şi favorizarea regulilor pentru toţi.
Aproape jumătate dintre medici consideră că scutirea lor de impozitul pe venit ar avea efecte negative asupra altor categorii de salariaţi din Sănătate. Cca. 89% dintre medicii care au considerat incorectă scutirea lor de impozitul pe venit cred că aceasta ar avea un efect negativ asupra altor categorii de personal din Sănătate (posibilă relaţie cauzală). Cca. 77% dintre medicii care cred că scutirea lor de impozitul pe venit ar avea un efect negativ asupra altor categorii de salariaţi optează pentru înlocuirea acestei măsuri cu o salarizare echitabilă (ce ar putea fi obţinută prin corectarea legii 153/2017) şi indică că efecte negative asupra populaţiei corespunzătoare acestei măsuri. Aprecierile negative la adresa acestei măsuri sunt determinate de dorinţa menţinerii echipei medicale (ameninţată de o astfel de măsură discriminatorie), de anomia pe care o poate instaura, de dorinţa respectării unor principii etice în asigurarea salarizării.
Cca. 45% dintre medici consideră că scutirea lor de impozitul pe venit ar avea efecte negative asupra cetăţenilor. Efectele negative asupra cetăţenilor sunt indicate într-o proporţie semnificativ mai mare de medicii care lucrează în sistemul public comparativ cu cei care lucrează în sistemul privat. Majoritatea medicilor care consideră că această măsură ar avea un impact pozitiv asupra cetăţenilor o consideră în acelaşi timp una corectă. 81% dintre medicii care cred că această măsură ar avea un impact negativ asupra cetăţenilor cred în acelaşi timp că ea ar trebui înlocuită de măsuri care să asigure respectarea drepturilor salariale (posibilă relaţie cauzală). Medicii care cred că această măsură ar avea un impact asupra lor ar avea acelaşi impact şi asupra cetăţenilor. Aprecierile negative la adresa acestei măsuri sunt determinate de reacţia negativă din partea populaţiei, de accentuarea unor sentimente de ură, de refuzul statutului de privilegiaţi, de tensiunile sociale pe care le-ar genera.
Scutirea doctorilor de plata impozitului pe venit este într-o foarte mare măsură apreciată/dorită de medicii din sectorul privat şi este privită cu rezerve de marea majoritate a medicilor care lucrează în sectorul public.
Analiza generală indică faptul că această măsură nu se bucură de un sprijin larg în rândul medicilor, ea fiind devansată de dorinţa medicilor pentru recunoaşterea statutului social al profesiei, inclusiv prin intermediul veniturilor acordate pentru munca prestată, şi refuzul de a fi consideraţi o clasă privilegiată.


Articole înrudite