25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Salvaţi Copiii face apel către autorităţi să ia măsuri privind abandonul şcolar
Salvaţi Copiii face apel către autorităţi să ia măsuri privind abandonul şcolar

Organizaţia Salvaţi Copiii face un apel către autorităţi să îşi asume ca prioritate a agendei guvernamentale educaţia şi dreptul fiecărui copil de a rămâne în şcoală, prin garantarea programului "Şcoală după Şcoală" în fiecare unitate de învăţământ, astfel încât abandonul şcolar să poată fi corectat.
Potrivit unui comunicat transmis recent, fenomenul copiilor în afara şcolii a devenit alarmant, în contextul în care România rămâne printre ţările ''fruntaşe'' la acest capitol — 12,1%, procent îngrijorător la nivel european.
În Europa, ţara noastră este depăşită la numărul copiilor aflaţi în afara şcolii doar de Moldova (17,9%) şi Macedonia (13,1%), celelalte state, cu excepţia Maltei (10,4%), situându-se sub valoarea de 10 procente (Bulgaria — 8,6%, Ungaria — 5,3%, Ucraina — 2,7%, Finlanda — 2%, Spania — 0,7% etc.), potrivit raportului End of Childhood Index al organizaţiei internaţionale Save the Children.
"De felul în care arată şcoala depinde întreaga societate. Menţinerea tuturor copiilor în sistemul de învăţământ ar trebui să fie dezideratul numărul unu al oricărei guvernări temeinice, pentru că accesul la educaţie este un drept fundamental, fără de care mecanismele unei societăţi nu funcţionează. Facem apel la guvernanţi să nu mai întârzie în luarea unor măsuri imediate care să corecteze abandonul şcolar atât de grav", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv Salvaţi Copiii România.
Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, una dintre măsurile cele mai eficiente de menţinere a copiilor vulnerabili în şcoală este programul "Şcoală după Şcoală", prin care li se asigură asistenţă pedagogică, psihologică, dar mai ales un mediu social stabil şi în siguranţă. Impactul programului în reducerea abandonului şcolar este considerabil în şcolile din comunităţile vulnerabile, urbane sau rurale.
"Din experienţa Organizaţiei Salvaţi Copiii, integrarea în programul 'Şcoala după Şcoală' are un impact pozitiv clar asupra succesului şcolar al copiilor: 92% dintre cei peste 1.700 de copii beneficiari ai programului 'Şcoala după Şcoală' derulat de Salvaţi Copiii au înregistrat progrese şcolare faţă de situaţia anterioară participării la program, 45% dintre copiii beneficiari au înregistrat rezultate şcolare bune şi foarte bune, iar 22% dintre ei au obţinut premii şcolare", se mai arată în comunicat.
Accesul inegal la educaţie deschide calea unui cerc vicios, ale cărui consecinţe pe termen lung menţin copilul într-un statut social vulnerabil, menţionează sursa citată.
"Este deja un truism faptul că educaţia precară duce la locuri de muncă slab remunerate pentru părinţi, ceea ce face ca acei copii să crească în medii defavorizate, iar această situaţie perpetuează marginalizarea. Pentru a rupe cercul, singura soluţie este menţinerea copiilor vulnerabili în şcoală, iar efectele pozitive se vor vedea la nivelul întregii societăţi. Este în beneficiul nostru, al tuturor, să asigurăm educaţie de calitate tuturor copiilor", a mai spus Gabriela Alexandrescu.
Potrivit unor statistici citate de Salvaţi Copiii, în perioada 2013 — 2015, numărul copiilor (7 — 17 ani) aflaţi în afara şcolii a crescut constant (de la 241.553 în 2013, la 272.121 în 2014 şi la 282.017 în 2015).


Articole înrudite