Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi Uniunea Europeană a urcat în luna noiembrie până la 0,6% de la 0,5% în luna octombrie, în schimb în România a fost în teritoriul negativ (minus 0,2%) de la un nivel de 0,1% în octombrie, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Potrivit sursei citate, doar şase state membre au înregistrat o inflaţie anuală negativă în noiembrie: Bulgaria şi Cipru (minus 0,8%), alături de România, Irlanda, Grecia şi Slovacia, toate cu o inflaţie anuală de minus 0,2%.
Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Belgia (1,7%), Cehia (1,6%) şi Malta (1,5%). Comparativ cu luna octombrie 2016, inflaţia anuală a scăzut în cinci state membre, a rămas stabilă în şase state şi a crescut în 17 state.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii preţurilor l-au avut restaurantele şi cafenelele (cu o creştere 0,07 puncte procentuale), urmate de chirii şi ţigări (cu o creştere de 0,04 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit din partea gazelor naturale (minus 0,11 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,05 puncte procentuale) şi a pachetelor turistice (minus 0,04 puncte procentuale).
În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,7% în luna noiembrie 2016 comparativ cu luna noiembrie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de minus 0,2%
Banca Naţională României (BNR) şi-a menţinut, în cel mai recent Raport asupra inflaţiei, prezentat în noiembrie, estimarea de inflaţie pentru acest an la minus 0,4%, însă a revizuit în creştere prognoza pentru anul viitor, la 2,1%, de la 2%, cât estima în august.