Cetăţeni, organizaţii, companii, instituţii publice şi centre culturale din întreaga ţară sunt aşteptate să participe în data de 28 martie la a şaptea ediţie a evenimentului Ora Pământului (Earth Hour), cea mai mare mişcare voluntară de mediu din toate timpurile, a anunţat organizaţia WWF-România.
În acest an, în data de 28 martie, la ora locală 20,30, peste 7.000 de oraşe din mai mult de 162 de ţări vor stinge lumina cu scopul de a arăta preocupare pentru protejarea naturii.
„Anul acesta este un moment de cotitură la nivel internaţional în ceea ce priveşte politicile şi angajamentele statelor din întreaga lume pentru a încetini încălzirea globală şi a atenua impactul schimbărilor climatice. În decembrie vor avea loc negocierile finale între statele membre ONU privind ţintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră — principalul factor ce determină creşterea temperaturilor şi alte probleme conexe de mediu. De aceea, Earth Hour are anul acesta o însemnătate şi un rol aparte, pentru că poate canaliza vocea a două miliarde de susţinători într-un scop comun esenţial, de care depinde chiar supravieţuirea noastră pe această planetă: convingerea liderilor lumii că nu mai este timp pentru amânări sau justificări şi că acum este momentul pentru asumarea unor ţinte şi a unor responsabilităţi ambiţioase, pe măsura provocărilor cu care ne confruntăm”, arată WWF-România într-un comunicat de presă.
Conform organizaţiei de mediu, de-a lungul celor şase ediţii de până acum, peste 40 de oraşe din România au participat în mod activ la Ora Pământului şi sute de mii de români au stins luminile pentru o oră, în ultima sâmbătă din martie.
Astfel, clădiri simbolice, castele, monumente şi instituţii întrerup iluminatul în mod simbolic şi găzduiesc evenimente tematice. Dintre reuşitele importante ale mişcării Earth Hour în România amintim Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, care într-o oră consumă cât un oraş de 20.000 de locuitori, stinge luminile în fiecare an de Earth Hour şi, mai mult decât atât, opreşte iluminatul exterior pe parcursul nopţii, în fiecare seară.
Până în prezent, din 2012, WWF-România a premiat trei oraşe din România (Bistriţa, Timişoara şi Satu Mare) cu titlul de „Capitala Earth Hour România”.
În 2015, mesajul şi îndemnul organizaţiei pentru comunitatea Earth Hour din România este „Dăruieşte naturii din energia ta”. La nivel de oraşe, autorităţile şi asociaţiile locale sunt provocate să organizeze, pe parcursul lunii martie, acţiuni de mediu care să culmineze pe 28 martie cu un cros de amploare, pe un traseu prestabilit - Crosul „Ora Pământului”, unde să se adune toţi cetăţenii preocupaţi de natură şi pasionaţii de alergare.
„Earth Hour” este cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, în cadrul căreia toate luminile din oraşele lumii sunt stinse simbolic. Evenimentul se sărbătoreşte în România din anul 2009, iar la nivel internaţional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediţie în oraşul Sydney.