22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministerul Agriculturii pregăteşte strategia programului \"Laptele în şcoli\"
Ministerul Agriculturii pregăteşte strategia programului \"Laptele în şcoli\"

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) lucrează în prezent la strategia programului de distribuire a laptelui în şcoli, aceasta urmând a fi depusă până la 1 iulie la Comisia Europenă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.
\"Ministerul pregăteşte strategia împreună cu producătorii şi procesatorii, iar aceasta va fi depusă la 1 iulie la Comisia Europeană. Vă asigur că pe 1 iulie noi vom depune strategia la fel cum am respectat toate termenele solicitate de către Comisie, dar la nivel naţional având în vedere obiectivele principale ale acestui program partea de coordonare strategică ar trebui să se afle în altă zonă, dar partea de gestiune, fără nicio problemă, va fi în continuare dusă la îndeplinire de către Ministerul Agriculturii\", a spus George Turtoi, la lansarea unui raport de politici publice realizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE), care analizează programul naţional Laptele şi cornul.
Oficialul MADR a dezvăluit unele din ideile cuprinse în strategia pentru noul program, printre care a menţionat o flexibilizare a programului astfel încât acesta să includă o mai mare varietate de produse, nu doar partea de lapte şi să devină mai atractiv pentru copii, în condiţiile în care regulamentul european permite o gamă foarte largă de produse, de la lapte şi până la produse fermentate şi brânzeturi.
În acelaşi timp, autorităţile vor ca sumele de decontat pentru un elev să ajungă la nivelul maxim pe care îl acceptă Comisia Europenă prin regulament, cel puţin pe partea de lapte. Pentru a veni în sprijinul producătorilor şi procesatorilor în corelare cu eliminarea cotei de lapte, oficialităţile se gândesc la o descentralizare mai mare a programului. De asemenea, o opţiune ar fi descentralizarea de la consiliul judeţean către şcoli sau către consiliile locale.
\"Se lucrează în direcţia de politici de la minister la nişte linii directoare, la nişte ghiduri, îndrumare, pentru cei care desfăşoară aceste licitaţii, adică pentru consilii judeţene în prezent şi poate în viitor consilii locale, prin care ştim că au fost sesizări că produsele aveau o calitate mai slabă şi atunci ar fi cel mai bine să dăm nişte îndrumări despre calitatea pe care trebuie să o aibă un produs, despre ce varietate de produse se poate asigura. Poate o descentralizare ar permite inclusiv adaptarea produselor pe care le oferă în şcoli la cerinţele din acea comunitate\", a explicat Turtoi.
Directorul de programe din cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE), Ciprian Ciucu, a declarat marţi că România riscă să piardă finanţarea europeană pentru programul \'Laptele şi cornul\', iar pentru a deconta mai departe la Uniunea Europeană ţara noastră ar trebui să se alinieze la iniţiativa europeană similară şi să elaboreze cât mai repede o strategie naţională.
Raportul de politici publice realizat de Centrul Român de Politici Europene analizează programul naţional \'Laptele şi cornul\' pe mai multe dimensiuni — socială, economică, de educaţie şi sănătate — şi modul în care acesta este aliniat la iniţiativa europeană \'Laptele în şcoli\' prin care se decontează sume importante.


Articole înrudite