România este ţara în care UNICEF a identificat cea mai mare proporţie a copiilor săraci, anunţă marţi EFE. Potrivit studiului "Măsurarea sărăciei în rândul copiilor în ţările dezvoltate", pentru care a fost analizată situaţia din 35 de ţări ale UE şi OCDE, 25,5% din copii trăiesc în sărăcie în România. În rândul ţărilor în care a fost studiată situaţia, România se află pe primul loc, cu cel mai mare procentaj al copiilor săraci, urmată fiind de SUA (23,1%), Letonia (18,7%), Bulgaria (17,8) şi Spania (17,1%).
Raportul UNICEF, publicat marţi, arată că peste 30 de milioane de copii din cele 35 de ţări dezvoltate trăiesc în sărăcie relativă - care măsoară veniturile familiilor în fiecare din situaţiile din ţările respective. Experţii ordonează veniturile familiilor dintr-o ţară şi aleg valorile situate la nivelul mediu, astfel că în cazul în care nu este atins un anumit procentaj, ei consideră situaţia ca fiind de sărăcie relativă. UE stabileşte drept prag 60% din medie, în vreme ce OCDE - 50% din medie. Astfel, în medie, proporţia copiilor care trăiesc în sărăcie este de 17,1% după criteriul OCDE, şi de 23,6% după criteriul Uniunii Europene.
Autorul raportului, Peter Adamson, a insistat că rata sărăciei în rândul copiilor este "indicatorul cel mai important pentru o societate, pentru că arată cât de bine sunt apăraţi cei mai vulnerabili dintre cetăţeni". Luând în consideraţie aceste rate înainte şi după intervenţiile statului, raportul mai arată că în ţări precum Spania, Grecia, Italia, Japonia, Letonia, Elveţia sau SUA se observă o "lipsă de prioritate a guvernelor" pentru soluţionarea acestor probleme. Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Belgia şi Ungaria cheltuiesc cel mai mult pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor - dublu în cadrul PIB, faţă de ţări precum Spania, Elveţia, Italia, Canada, Portugalia, Japonia sau Bulgaria.
De asemenea, raportul indică şi o rată de privare a copiilor de produse considerate de bază în ţările dezvoltate, aşa cum ar fi trei mese pe zi, cărţi, bani pentru excursii cu şcoala sau două perechi de pantofi. 72,6% dintre copiii din România nu au două sau mai multe dintre aceste produse, iar în Bulgaria 56,6% dintre copii se află în aceeaşi situaţie. În Spania, unei proporţii de 8,1% dintre copii îi lipsesc două sau mai multe dintre aceste produse, iar în ţările nordice rata respectivă este sub 3%, mai arată raportul menţionat. Autorul raportului observă şi aici că în ţările dezvoltate rata lipsei acestor produse ar trebui să fie apropiată de 0%, şi atrage atenţia asupra faptului că în patru din zece ţări, dintre cele în care s-a efectuat studiul, procentajul copiilor cărora le lipsesc aceste produse de bază este de peste 10%, iar printre acestea se numără Franţa, Italia, Grecia sau Portugalia.