17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România a aniversat, la 14 decembrie, 55 de ani de la aderarea la Organizaţia Naţiunilor Unite. În cei 55 de ani de la aderare, România a devenit unul dintre partenerii consacraţi ai ONU, cu contribuţii semnificative în evoluţia organizaţiei, precum şi la întărirea sistemului juridic internaţional, menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale, promovarea democraţiei şi a drepturilor omului şi la politicile de dezvoltare globală, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
România a deţinut preşedinţia sesiunii a 22-a a Adunării Generale a ONU (1967), a fost membru al Consiliului de Securitate de patru ori (1962, 1976 - 1977, 1990 - 1991 şi 2004 - 2005) şi a deţinut conducerea a numeroase organisme din cadrul sistemului ONU.
Þara noastră continuă să fie un susţinător activ al multilateralismului eficace - în care ONU deţine un rol central şi indispensabil. Provocările contemporane la adresa umanităţii reclamă, mai mult decât oricând, acţiunea conjugată a statelor şi a tuturor cetăţenilor lumii, precum şi o organizaţie globală puternică şi adaptată.
România a exprimat oficial dorinţa de a face parte din ONU încă din 1946, dar aderarea ţării noastre a fost blocată până în 1955. La 14 decembrie 1955, Adunarea Generală a decis, prin rezoluţia nr. 995(X), primirea României în ONU, alături de alte 15 state.
Denumirea de Naţiunile Unite a fost folosită pentru prima oară în documentul „Declaration by United Nations” de la 1 ianuarie 1942, când reprezentanţii a 26 de naţiuni au exprimat angajamentul guvernelor lor de a continua lupta împreună împotriva Puterilor Axei.
În 1945, reprezentanţii a 50 de ţări s-au întâlnit la San Francisco pentru a elabora Carta Naţiunilor Unite. Delegaţii au deliberat pe baza propunerilor elaborate de reprezentanţii Chinei, Uniunii Sovietice, Marii Britanii şi Statelor Unite la Dumbarton Oaks (Statele Unite), în perioada august - octombrie 1944.
Carta ONU a fost semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanţii celor 50 de ţări.
ONU a început să existe oficial la 24 octombrie 1945, când Carta a fost ratificată de China, Franţa, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Statele Unite şi de o majoritate a celorlalţi semnatari.
Aceasta prezintă drepturile şi obligaţiile statelor membre şi stabileşte organele principale şi procedurile ONU.
În prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite numără 192 de state membre.


Articole înrudite