Decizia Uniunii Europene privind relocarea a două agenţii comunitare importante care vor trebui să părăsească Marea Britanie după Brexit a fost amânată până în noiembrie, pentru a le oferi liderilor timp să discute această chestiune sensibilă, conform unui document obţinut de publicaţia POLITICO, noua versiune putând fi în dezavantajul unor ţări precum Bulgaria, România, Croaţia, Cipru sau Slovacia, care îşi doresc găzduirea uneia dintre instituţii.
Amânarea le oferă timp liderilor din UE să discute la summitul din octombrie despre relocarea Autorităţii Bancare Europene (EBA) şi Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), care au sediul la Londra.
Decizia finală va fi luată prin vot "în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie" şi, ulterior, aprobată de liderii din UE, conform ultimei variante a criteriilor pentru relocarea agenţiilor, document care a circulat joi printre oficiali la summitul european de la Bruxelles.
Versiunea precedentă nu le oferea liderilor din UE şansa de a se implica în dezbatere, un semn privind puternica încărcătură politică a discuţiilor.
Mai multe ţări din UE sunt în cursa pentru a primi cele două agenţii, state din Europa de Est şi Balcani insistând că este rândul lor să găzduiască o astfel de instituţie.
Franţa şi Germania concurează pentru ambele agenţii, deşi documentul UE spune că o ţară nu poate găzdui ambele instituţii.
În documentul de 23 de pagini în care sunt stabilite criteriile pentru găzduirea agenţiilor UE, datat 22 iunie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au modificat procesul de luare a deciziei, astfel încât ţările candidate cu o infrastructură bună — o clădire corespunzătoare, o agenţie naţională a medicamentelor care funcţionează foarte bine şi un aeroport bun — să aibă şanse mai mari.
Noul proces de luare a deciziei ar putea dezavantaja ţări precum Bulgaria, România, Croaţia, Cipru sau Slovacia, care nu găzduiesc în prezent nicio agenţie UE, dar care şi-au exprimat interesul, notează POLITICO.
Versiunea finală a documentului clarifică faptul că relocarea EBA şi EMA din cauza Brexit-ului este o circumstanţă excepţională şi "nu constituie un precedent pentru amplasarea agenţiilor în viitor".