02 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producătorii agricoli cer Guvernului urgentarea acordării despăgubirilor
Producătorii agricoli cer Guvernului urgentarea acordării despăgubirilor

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită Guvernului, într-o scrisoare deschisă, identificarea de soluţii pentru ca despăgubirile destinate agricultorilor să fie acordate până la finalul lunii iulie, informează Agerpres.
"Fermierii din România trec printr-o perioadă de criză deosebit de dificilă, declanşată de blocajele apărute ca urmare a pandemiei de coronavirus la nivel global şi amplificată de seceta pedologică severă care a survenit încă din august 2019 şi a continuat peste jumătate de an, cu multiple şi dramatice implicaţii asupra sectorului agroalimentar, mai ales limitări severe ale resurselor şi potenţialului de producţie. De aceea, vă solicităm să vă îndreptaţi atenţia către identificarea unor soluţii de urgenţă pentru finanţare, având în vedere că cea mai mare parte dintre fermierii români reuşesc să-şi achite inputurile (pesticide, fertilizanţi, combustibili, leasing-uri) doar în urma valorificării producţiei recoltate, iar, în acest an, foarte mulţi dintre ei nu vor avea ce recolta sau producţia obţinută va fi semnificativ diminuată. Există zone din ţară unde sunt compromise şi culturile de primăvară, deoarece precipitaţiile au venit prea târziu", se menţionează în scrisoarea transmisă prim-ministrului României, ministrului de Finanţe şi ministrului Agriculturii.
Organizaţiile semnatare solicită şefului Guvernului să găsească o soluţie pentru acordarea despăgubirilor înainte de data de 30 iulie.
"Este o problemă extrem de complexă, cu impact profund asupra spaţiului rural autohton, cu legăturile sale din aval şi amonte, pe care, însă, încercăm să o prezentăm succint pentru a vă ruga insistent să aveţi în vedere necesitatea urgentării aprobării rectificării bugetare sau identificarea şi implementarea unei alte soluţii care să ducă la intrarea în conturile fermierilor a sumelor aferente despăgubirilor înainte de 30 iulie, când mare parte a datoriilor producătorilor agricoli au termene scadente. Pentru ca Ministerul Agriculturii să poată acorda aceste despăgubiri, este nevoie de identificarea sumei necesare despăgubirilor şi de aprobarea ei în Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă. Este obligatorie notificarea Comisiei Europene, de la care se aşteaptă un răspuns în termen de 30 de zile. La acestea se mai poate adăuga şi perioada de adoptare a unei hotărâri de guvern pentru aprobarea şi efectuarea plăţilor. Dacă rectificarea bugetară va avea loc în data de 15 iulie, din calculul de mai sus rezultă că banii vor putea ajunge în conturile fermierilor la sfârşitul lunii august, când va fi prea târziu pentru majoritatea dintre aceştia", se menţionează în document.
Pe de altă parte, fermierii solicită Executivului amânarea pentru o perioadă de 12 luni a plăţii ratelor contractate de la instituţii de credit nebancare.
"În acelaşi sens, revenim şi asupra solicitării noastre anterioare către Guvernul României de a analiza şi dispune în regim de urgenţă măsuri legate introducerea de facilităţi/amânarea pentru o perioadă de 12 luni a plăţii ratelor scadente la creditele de capital contractate de fermieri de la instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare. O astfel de măsură ar diminua presiunea asupra operatorilor din agricultură, dându-le posibilitatea să-şi reia ciclul de producţie şi să se recapitalizeze. În concluzie, vă rugăm să consideraţi adoptarea măsurilor legale menite să elimine problemele de acută lipsă de lichidităţi cu care se confruntă fermierii în acest an. Doar în acest fel veţi da o şansă agriculturii româneşti şi veţi contribui la salvarea mediului rural autohton", se precizează în scrisoarea transmisă de asociaţiile membre ale Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare include patru asociaţii şi confederaţii ale producătorilor agricoli. Scrisoarea este semnată de Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România "Pro Agro", Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România "LAPAR", Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal "UNCSV" şi de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România "APPR".


Articole înrudite