27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prima rectificare bugetară din acest an va fi efectuată la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august
Prima rectificare bugetară din acest an va fi efectuată la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august

Prima rectificare bugetară din acest an va fi efectuată la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
„Fondul Monetar Internaţional vine o dată în vizită la începutul lui iunie şi apoi mai vine la sfâşitul lui iulie. Rectificarea se va discuta cu precădere în cea de-a doua vizită, de la sfârşitul lunii iulie. Prima rectificare va fi la sfârşitul lui iulie, începutul lui august”, a declarat Voinea, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi.
Potrivit ministrului citat, datele preliminare arată că deficitul bugetar la patru luni este „undeva” la 0,3% din produsul intern brut, în scădere faţă de 0,8% din PIB în perioada similară a anului trecut. Datele semidefinitive referitoare la deficitul bugetar la patru luni vor fi anunţate pe 25 mai.
Pe de altă parte, Liviu Voinea a precizat că ar trebui ca nivelul de creştere a economiei româneşti să se reflecte şi în încasările bugetare.
„Sunt convins ca programul de restructurare al ANAF (Agenţia Naţională de Administrate Fisală — n.r.) funcţionează şi încasările vor merge cel puţin în ritmul în care merge şi economia. Ca urmare, vor fi peste ce a fost bugetat. Cu siguranţă, economia va creşte mult mai mult decât scenariul pe care s-a făcut bugetul de 2,2% creştere economică. Eu estimez ca în jur de 4% pe ansamblul anului şi este firesc ca această creştere să se vadă şi în încasările bugetare”, a precizat Voinea la RRA.
Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Buget a explicat faptul că pentru inundaţii au fost alocate sume din fondul de rezervă şi vor continua să fie alocate fonduri pe măsură ce apar necesităţi.
„Ele sunt evident situaţii urgente şi neprevăzute. Oamenii au nevoie de bani şi se alocă. Tocmai, este bine ca încasările să fie mai mari ca să putem aloca aceşti bani fără a afecta deficitul”, a precizat sursa citată.
Deficitul bugetar după primul trimestru al acestui an s-a redus la 0,14% din PIB, faţă de 0,67% din PIB în aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au convenit un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA a Uniunii Europene. România a încheiat anul trecut cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din PIB.
Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creştere de 3,8% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, acesta fiind cel mai mare avans anual înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene, potrivit unor estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).


Articole înrudite