23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„PCM şi ungurii pot decide autonomii teritoriale la ei acasă, în Ungaria”
„PCM şi ungurii pot decide autonomii teritoriale la ei acasă, în Ungaria”
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean (PSD), a declarat, pentru AGERPRES, că, în opinia sa, strategia dobândirii autonomiei pe criterii etnice, pe care Conferinţa Permanentă Maghiaro-Ungară (MAERT) intenţionează să o elaboreze, este „în afara spiritului european şi a celui de bună înţelegere între state”.
„Partidul Civic Maghiar şi ungurii, în general, pot decide autonomii teritoriale pe criterii etnice la ei acasă, adică în Ungaria. În afara Ungariei, modelul european general acceptat este acela al autonomiei locale, administrative, modelul descentralizării pe criterii administrative valabile pentru populaţie indiferent de originea etnică. Aceste pretenţii, revizioniste până la urmă, sunt în afara dreptului internaţional şi sunt contrare spiritului de bună înţelegere între state şi spiritului european”, a declarat Titus Corlăţean.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat a menţionat că un astfel de model nu are şanse să fie acceptat de instituţiile europene, dar nici de România.
Acesta a explicat că zilele acestea, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, parlamentarii europeni au avut prilejul de a-şi manifesta dezacordul faţă de modelul autonomiilor pe criterii etnice.
„A existat un amendament propus de delegaţia ungară la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe marginea raportului privind procesul de reconciliere în spaţiul fost iugoslav. Acest amendament viza recunoaşterea obligativităţii punerii în practică a unei autonomii teritoriale pe criterii etnice în ţările din spaţiul ex-iugoslav. Acest amendament a fost respins. Eu am fost cel care a intervenit în dezbateri pentru respingerea acestui amendament, iar votul a fost unanim. Mai mult, şi în plenul dezbaterilor acest amendament a fost respins, ceea ce înseamnă că la nivelul Consiliului Europei astfel de abordări sunt considerate în afara regulilor şi de neacceptat”, a mai spus Corlăţean.
Senatorul PSD a susţinut că partidul pe care îl reprezintă va asigura, prin acţiunile sale, respectarea legii fundamentale a statului, iar faptul că Executivul încurajează regionalizarea României pe criterii etnice reprezintă „un semnal de alarmă”.
„Faptul că guvernanţii au anunţat ca prioritate promovarea unei legi privind regionalizarea României pe criterii etnice, faptul că s-a spus că urmează relansarea proiectului legii privind statutul minorităţilor naţionale, reprezintă un semnal de alarmă pentru întreaga societate românească, iar din punct de vedere al PSD aceste lucruri sunt inacceptabile şi vom face tot ceea ce putem, împreună cu colegii din opoziţie, pentru a asigura respectarea Constituţiei României”, a dat asigurări acesta.
Vicepreşedintele Partidului Civic Maghiar, Farkas Csaba, a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că se doreşte codificarea noţiunii de autonomie deoarece sunt foarte multe concepţii cu privire la aceasta.

Articole înrudite