04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cei 209 semnatari ai moţiunii consideră că actualul Guvern trebuie să plece din cel puţin 10 motive, enumerând, printre altele, nerespectarea Programului de guvernare aprobat de Parlament, la învestitură, în decembrie 2009, sau declanşarea unui "veritabil război economic împotriva românilor, început cu un atac devastator împotriva mediului privat, împotriva acelor oameni care produc valoare adăugată în societatea românească, ce vor să muncească mai bine, pentru a câştiga mai bine, pentru a putea trăi mai bine".
De asemenea, semnatarii mai precizează între motive faptul că la învestire Guvernul Boc a anunţat o serie de măsuri necesare susţinerii mediului de afaceri şi niciuna nu s-a pus în practică, iar politica haotică şi fiscalitatea excesivă impuse de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase adâncesc şi mai mult criza, România fiind singura ţară din Estul Europei cu cădere economică de 1,7 - 1,9% în 2010.
PSD, PNL şi PC consideră că direcţia spre care ţara este condusă de actuala guvernare este cea a ''colapsului social'', iar activitatea guvernamentală dezastruoasă a declanşat şi întreţine războiul împotriva cetăţenilor români, - războiul între români.
PNL, PSD şi PC mai afirmă că guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase distruge cu perseverenţă cei doi piloni pe care se construieşte orice societate liberă şi prosperă: economia şi instituţiile fundamentale ale statului de drept.
Semnatarii moţiunii anunţă că "după căderea guvernului B.U.B.A", PSD, PC şi PNL, împreună cu cei care li se vor alătura, doresc să realizeze un guvern de criză, care să-şi asume două obiective: stabilizarea societăţii prin câteva măsuri de urgenţă şi organizarea de alegeri anticipate în maxim 6 luni.
Potrivit articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru ca moţiunea să fie adoptată de Parlament, opoziţia are nevoie de 236 de voturi.
PSD, PC şi PNL au împreună 212 parlamentari, în timp ce arcul guvernamental beneficiază, teoretic, de 249 de senatori şi deputaţi. La Camera Deputaţilor mai există şi şapte parlamentari independenţi neafiliaţi la grupul independenţilor care ar putea opta pentru una dintre tabere.
Liderul social-democraţilor, Victor Ponta, a anunţat, luni, că s-au găsit cele opt voturi necesare adoptării moţiunii de cenzură, care le-au lipsit opoziţiei la moţiunea din iunie.
În cazul în care această moţiune de cenzură, prima din această sesiune parlamentară, va fi adoptată, Guvernul va fi demis, iar şeful statului va convoca partidele pentru consultări în vederea desemnării unui nou premier care să formeze Executivul.
Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.


Articole înrudite