O companie militară românească desfăşoară una dintre cele mai importante misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan - asigurarea securităţii la una din cele mai mari baze NATO de pe teritoriul acestei ţări.
Compania 4 Infanterie a Batalionului 280 Infanterie Protecţie a Forţei "Brave Hearts" din Focşani, condusă de căpitanul Gheorghe Breazu, este cea care are responsabilitatea de a verifica orice vehicul sau orice persoană care intră, terestru, pe principala cale de acces în Baza Militară de la Kandahar (KAF).
Misiunea este complexă în contextul ameninţărilor permanente care vin din partea insurgenţilor afgani, iar de calitatea controlului depinde soarta tuturor militarilor din bază.
"Misiunea este de securizare a punctului control numărul 5 ECP5 (Entry Control Point) prin verificarea efectivă şi eficientă a tuturor vehiculelor şi persoanelor care intră în baza militară KAF. Cred că este una dintre cele mai importante misiuni, cea mai importantă de fapt, pentru că de noi depinde siguranţa tuturor locuitorilor bazei", a declarat, pentru AGERPRES, comandantul companiei Gheorghe Breazu.
Militarii români trebuie să controleze în detaliu maşinile care intră în baza NATO cu carburanţi, alimente sau alte bunuri necesare activităţii de aici. Aceloraşi reguli se supun şi şoferii care le conduc, dar şi orice altă persoană care vrea să pătrundă în incinta bazei.
Scopul verificărilor este de a descoperi armele, drogurile, substanţele explozibile sau mărfurile de contrabandă pe care afganii şi nu numai ei ar putea să le introducă în KAF.
"Urmărim să detectăm explozibili, droguri şi alte materiale prohibite, interzise, gen armament, arme albe, contrabandă de orice fel, adică CD-uri, aparatură electronică, jucării, tot ce este electronic şi are cabluri, antene, elice şi din care se poate fabrica un dispozitiv explozibil improvizat. În afară de controlul acesta, trebuie să prevenim şi activitatea insurgentă, prin nişte controale stratificate", a precizat Breazu.
El subliniază că regulile de acces în baza Kandahar sunt foarte drastice. Spre exemplu, şoferii nu au voie să intre cu trusa de scule de la maşină, cu răngi, leviere sau cricuri.
Pentru control, militarii români folosesc scanere performante pentru maşini, însă sunt ajutaţi şi de câini de urmă specializaţi în descoperirea armelor, explozibililor sau a drogurilor.