Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, consideră că deficitul bugetar poate fi ţinut la nivelul de 3%, dar, în opinia sa, este dificil să se obţină, concomitent, şi o creştere economică de 5,5%.
"Tehnic, este posibil ca deficitul bugetar să fie ţinut în jurul cifrei de 3%. Deşi, dacă ne uităm numai la măsurile considerate favorabile prin ochii publicului (măsurile din programul de guvernare n.r) şi numai atât, e greu să duci sub 4%. Problema este dacă două lucruri pot fi realizate în acelaşi timp. Dacă deficitul e redus la 3%, creşterea economică mai poate fi de 5,5%?. (...) Pentru că această creştere de 5,5% sigur conţine efectele benefice ale măsurilor stimulative, dar reducerea deficitului la 3% înseamnă că se introduc în raţionament şi măsuri care au un efect destimulativ din punctul de vedere al creşterii economice. (...)Nu mi se pare dificil să aduci deficitul la 3%, asta e fezabil... Mi se pare dificil să ai un deficit de 3% şi o creştere de 5% în mod concomitent, asta mi se pare mai dificil", a declarat Lucian Croitoru, duminică, la Digi24.
Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, declara, la preluarea mandatului, că programul de guvernare este fundamentat pe o creştere economică, în medie, de 5,5% pe an în următorii patru ani.
Pe de altă parte, Lucian Croitoru a mai afirmat că nu se poate vorbi despre o"gaură la buget", însă a atras atenţia că, de mai bine de 10, guvernele au avut o practică nesănătoasă, de a cheltui foarte mult în ultimele două luni ale anului.
"Nu este vorba de nicio gaură. De la un an la altul bugetul nu îşi transferă resurse. Orice nou an fiscal începe de la zero, începe cu veniturile pe care planifică să le colecteze şi cu cheltuielile pe care le planifică a le face. (..) Toate guvernele fac acest lucru. De mai bine de 10 ani toate guvernele reuşesc să menţină deficitul bugetar sau să menţină chiar un surplus în timpul anului, până prin lunile octombrie, noiembrie, şi după aceea, când suntem aproape la un surplus trecem la nişte cheltuieli masive ca să putem face deficitul programat, de 2-3%. Această practică nu este bună, dar nu este a unui guvern.În ultimele luni ale anului se cheltuie şi câte trei miliarde. De obicei se fac plăţi în avans, de TVA (...) E o practica nesănătoasă", a explicat Croitoru.