Lucrările de amenajare a bazei de la Deveselu care va găzdui elemente al scutului de apărare antirachetă al SUA sunt programate să înceapă în primăvara anului 2013, după finalizarea procedurilor de selectare a contractorilor, au anunţat marţi, la Bucureşti, organizatorii americani ai unei conferinţe menite a oferi companiilor româneşti informaţii despre oportunităţile de afaceri în cadrul proiectului.
Corpul de geniu al forţelor terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE), în colaborare cu Agenţia de apărare antirachetă - U.S Missile Defense Agency (MDA), Comandamentul European al Statelor Unite - U.S European Command (EUCOM) şi Forţele Navale ale SUA (U.S Navy) au organizat marţi, la Bucureşti, conferinţa "Zilele industriei pentru abordarea adaptivă în etape privind scutul antirachetă".
Potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti, la eveniment au fost prezenţi circa 175 de participanţi din ţări precum România, SUA, Spania, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite. Firmele reprezintă domenii precum construcţii industriale, infrastructură, logistică, comunicaţii şi IT, precum şi securitate.
Corpul de geniu al forţelor terestre ale Statelor Unite din Europa (USACE) anticipează că în final vor fi aprobate două contracte. Un contract va include facilităţile MDA şi va cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafaţă a perimetrului militar american.
Reprezentanţii americani anticipează că valoarea contractului privind facilităţile Agenţiei de apărare antirachetă (MDA) va fi cuprinsă între 100 şi 250 de milioane de dolari. Facilităţile MDA cuprind infrastructura zonei de lansare, o clădire pentru asistenţă, o centrală electrică de rezervă, o facilitate de depozitare, o facilitate de control al accesului şi o clădire de control al securităţii. Pentru acestea se cere ca principalul contractor să fie o companie americană, care poate intra în parteneriat cu o altă firmă sau poate subcontracta.
Alte facilităţi în cadrul contractului cu MDA sunt un al doilea depozit, o centrală electrică ce nu va deservi misiunea, construcţia fundaţiei, o staţie de pompieri şi infrastructura şi utilităţile sitului. Pentru acestea nu este impusă condiţia ca principalul contactor să fie american. Deoarece acest contract va conţine unele informaţii clasificate, contractorul general va fi obligat să deţină o autorizaţie de securitate.
Cel de-al doilea contract va include toate facilităţile Forţelor Navale ale SUA, cu o infrastructură mai redusă în perimetrul elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA. Contractorul general nu va avea nevoie să deţină o autorizaţie de securitate. Lucrările cuprinse în acest al doilea contract privesc un centru de control al accesului, facilităţi de cazare şi mâncare, un depozit, o unitate sanitară, o facilitate pentru lucrări publice, precum şi utilităţile şi infrastructura sitului.
Valoarea estimată a celui de-al doilea contract este cuprinsă între 25 şi 100 de milioane de dolari.
Ken Wetzel, ataşatul de presă al Ambasadei SUA în România, şi-a exprimat speranţa că evenimentul de marţi va oferi companiilor româneşti informaţiile de care au nevoie pentru a înainta oferte puternice şi competitive. "Acest proiect (n.r. - scutul de apărare antirachetă al SUA) este foarte important pentru că reafirmă angajamentele României în cadrul NATO şi relaţiile foarte puternice dintre ţările noastre", a declarat el presei.
Obiectivul acestor conferinţe este de a oferi informaţii cu privire la cadrul general, necesităţile de infrastructură şi facilităţi, precum şi la oportunităţile de afaceri în domeniile construcţii şi prestări servicii în vederea dislocării unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă ale SUA la Deveselu, în perimetrul bazei existente aparţinând Ministerului Apărării Naţionale al României.
La 21 mai, cu ocazia Summitului NATO de la Chicago, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că firmele româneşti vor avea acces prioritar la lucrările de amenajare a bazei de la Deveselu. "Eu cred că în luna iunie veţi vedea armata americană făcând oferte publice, explicând întâi mecanismul în două sesiuni de pregătire a agenţilor economici, a firmelor, una la Bucureşti şi una la Caracal. Deci firmele vor putea să vină, nu le exclude nimeni, să sperăm că românii vor da oferte bune pentru a deveni furnizori. Pentru că încep multe, începe construcţia, hrană, sunt multe. E atâta logistică la construirea unei astfel de baze şi apoi la exploatare. Deci, da, firmele româneşti vor avea acces şi sper să îl aibă cu prioritate pentru că sunt de acasă, ar trebui să dea cele mai bune oferte", a afirmat preşedintele Băsescu.