Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, au semnat un protocol de colaborare pentru organizarea şi desfăşurarea concursului „Romania’s EU Council Presidency Logo Competition“, între 27 septembrie şi 1 noiembrie 2017, în vederea stabilirii logo-ului oficial al Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care România şi-o va asuma timp de şase luni, începând cu 1 ianuarie 2019.
Concursul este dedicat exclusiv elevilor din învăţământul liceal şi studenţilor din sistemul de învăţământ superior, programul de studii de licenţă, de cetăţenie română. Logo-ul va consta în principal într-un simbol, siglă formată dintr-un ansamblu de semne grafice format dintr-un set de caractere cu rol descriptiv, care să reflecte istoria, cultura, tradiţiile, creativitatea, unicitatea şi apartenenţa României la valorile europene.
Propunerea de logo va fi evaluată de un juriu specializat, în funcţie de o serie de criterii: relevanţa pentru tema concursului, atractivitate, originalitate, vizibilitate, adaptabilitate (pentru diferite medii şi diferite produse). Competiţia va avea două etape de selecţie, fiecare cu o pondere de 50%, conform prevederilor din regulamentul de concurs care poate fi accesat pe pagina ro2019.edu.ro.
Într-o primă etapă, vor fi alese 19 lucrări, care vor fi clasificate în funcţie de punctajul acordat de juriu. În cea de a doua etapă, cele 19 lucrări vor fi publicate pe o pagină de Facebook special creată de Ministerul Educaţiei Naţionale, unde vor primi voturi din partea publicului. Pe baza punctajului cumulat obţinut vor fi premiate locul I - 3.000 euro şi o vizită la Bruxelles, locul II - 2.000 euro şi o vizită la Bruxelles şi locul al III-lea - 1.500 euro şi o vizită la Bruxelles, urmând a fi acordate şi două premii speciale.
„Mizăm pe ambiţia, abilităţile şi entuziasmul tinerei generaţii. Protocolul semnat cu Ministerul Educaţiei Naţionale ne-a permis să stabilim cadrul prin care le oferim elevilor şi studenţilor posibilitatea de a ne transmite, în mod simbolic, speranţele pe care le au pentru destinul european al României. Un logo creativ, lizibil şi relevant, realizat de tineri bine pregătiţi, va fi un vector de forţă al campaniei de promovare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, mandat ce reprezintă un proiect de importanţă majoră pentru întreaga societate românească“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
„Ministerul Educaţiei Naţionale este conştient de importanţa exercitării Preşedinţiei Consilului Uniunii Europene de către România. Suntem bucuroşi şi onoraţi că, prin semnarea acestui protocol cu Ministerul Afacerilor Externe, tinerii merituoşi ai ţării, elevi şi studenţi, pot să-şi arate capacitatea de creaţie şi să genereze logo-ul Preşedinţiei române! Suntem convinşi că educaţia poate reprezenta o temă importantă în primul semestru din 2019 şi suntem decişi să susţinem toate demersurile colegilor din Ministerul Afacerilor Externe pentru acţiuni de succes“, a subliniat şi ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop.