17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Începe Postul Crăciunului
Începe Postul Crăciunului

Postul Crăciunului 2022 este unul dintre cele două mari posturi din an şi se ţine de credincioşi timp de patruzeci de zile înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului. Postul reprezintă curăţirea fizică şi spirituală, iar primul pas este eliminarea alimentelor de origine animală şi înlocuirea lor cu cele vegetale, notează Libertatea.
Conform tradiţiei bisericii ortodoxe, Postului Crăciunului este un post al bucuriei şi, spre deosebire de Postul Paştelui, acesta nu este la fel de aspru. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei şi vin. Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.
Anul acesta, luni, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi în care creştinii mai pot mânca mâncăruri de provenienţă animală. Astfel, Postul Crăciunului 2022 va fi în perioada 15 noiembrie - 24 decembrie.
Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia - Izbăvitorul.
Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
În Postul Crăciunului se obişnuieşte ca toţi credincioşii să postească de carne, lapte, brânză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consuma mâncare fără ulei şi fără vin.
Credincioşii care ţin postul Crăciunului sunt sfătuuiţi să fie cumpătaţi din punct de vedere alimentar, să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine. Ca mâncăruri de post pot fi alese pastele cu legume proaspete trase la tigaie, iar pentru preparatele româneşti putem mânca tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă, ciulama de ciuperci cu mămăliguţă, ciorbă de fasole, fără carne, bineînţeles.
Postul Crăciunului 2022 fiind la scurt timp după moşii de toamnă, la dispoziţia celor ce postesc mai sunt o multitudine de legume de toamnă cu care se pot prepara tot felul de tocăniţe sau salate. Ciuperci gătite în toate felurile, cartofi, fasole sau varză sunt numai câteva dintre legumele care îi vor ajuta pe cei ce postesc să treacă postul Crăciunului fără înfometare. De asemenea, fructele asigură necesarul de energie.
Oamenii strâng, de Lăsata Secului înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare şi oasele într-o faţă de masă, iar dimineaţa primei zile de post le aruncă spre răsărit şi rostesc următoarele cuvinte: „Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranţa că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.
Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-şi găsi ursitul mai repede şi pentru a-şi îmblânzi soarta. Cu o zi înainte de începerea Postului Crăciunului 2022, de Lăsata Secului, femeile adună toate vasele din casă şi le spală bine pentru a îndepărta orice urmă de grăsime. Se face acest lucru, pentru a se asigura că nu se înfruptă cu produse interzise în zilele de post ce vor urma. Pe 29 noiembrie, în ajun de Sfântul Andrei, se spune că se ung uşile şi ferestrele cu usturoi împotriva strigoilor. De asemenea, nu se dă cu mătura de teama lupilor. În ziua de Sf. Andrei, de 30 noiembrie, nu se împrumută din casă, nu se pronunţă numele lupului, iar fetele fac vrăji de dragoste. În această zi se pune în apă o crenguţă de măr, iar dacă înfloreşte până de Sfântul Vasile, atunci anul viitor va fi unul roditor.
Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli şi aduce noroc. Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul. Ultima zi din Postul Crăciunului 2022 este denumită Ajunul Crăciunului (24 decembrie), iar credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului.
Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri Biserica Ortodoxă prăznuieşte vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creştinii pot consuma untdelemn şi vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se face dezlegarea şi la peşte.
Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2022 sunt: luni, 21 noiembrie, sâmbătă, 26 noiembrie, duminică, 27 noiembrie, 30 noiembrie - de Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, sâmbătă, 3 decembrie, duminică, 4 decembrie, luni, 5 decembrie, marţi, 6 decembrie, sâmbătă, 10 decembrie, duminică, 11 decembrie, luni, 12 decembrie, marţi, 13 decembrie, sâmbătă, 17 decembrie, duminică, 18 decembrie.


Articole înrudite