24 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În 2017, Salvaţi Copiii va dota 33 de maternităţi cu 86 de echipamente
În 2017, Salvaţi Copiii va dota 33 de maternităţi cu 86 de echipamente

Salvaţi Copiii va dota, în acest an, 33 de maternităţi cu 86 de echipamente necesare nou-născuţilor, în valoare de aproximativ 525.000 de euro, a declarat preşedintele executiv al organizaţiei non-guvernamentale, Gabriela Alexandrescu.
Anunţul a fost făcut la Maternitatea Filantropia, cu prilejul donării unui incubator de terapie intensivă.
Alexandrescu a amintit că în anul 2010, la startul programului Salvaţi Copiii de reducere a mortalităţii infantile, în România acest indicator era de 10,1 la mia de copii născuţi vii. Rata mortalităţii infantile a coborât, în 2015, la 8 la mia de nou-născuţi vii.
România rămâne însă pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, din cauze ce pot fi prevenite ori afecţiuni tratabile, atâta vreme cât maternitatea are la îndemână aparatura medicală necesară, a subliniat ea.
La evenimentul de la Maternitatea Filantropia au participat, de asemenea, ambasadorul programului Salvaţi Copiii, Amalia Năstase, Alexandru Rafila — membru în Comitetul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Gheorghe Peltecu — managerul Spitalului Filantropia şi Mihaela Demetrian — neonatolog la această maternitate.
Peltecu a spus că Maternitatea Filantropia este locul unde sunt abordate unele dintre cele mai dificile cazuri cu nou-născuţi. "Pe lângă scopul de dotare cu înaltă tehnologie, am urmărit educarea echipei formate şi întinerirea ei", a precizat managerul spitalului, adăugând că anul trecut au fost înregistrate 3.850 de naşteri.
La rândul său, Mihaela Demetrian a subliniat necesitatea donaţiilor în direcţia programului coordonat de Salvaţi Copiii. "Până şi mamele care sunt internate în această maternitate au început să propage această idee. Au fost primele care au făcut aceste donaţii în urna pe care o avem în Terapie Intensivă", a menţionat medicul.
Alexandru Rafila a vorbit despre nevoia de a face din sănătatea mamei şi copilului o prioritate. "Vrem să încurajăm natalitatea iar lucrul acesta se poate întâmpla doar dacă putem, încă din primele momente, oferi maternităţilor secţii de neonatologie care să fie bine dotate şi nu în ultimul rând (...) în care să existe personal medical bine pregătit", a afirmat el.
"Sănătatea mamei şi copilului este unul dintre subiectele prioritare din agenda Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii iar acest lucru implică accesul la servicii medicale de calitate şi accesul la serviciile preventive, inclusiv vaccinarea, care este esenţială pentru dezvoltarea unei tinere generaţii sănătoase", a subliniat el.
La rândul său, Amalia Năstase a subliniat importanţa cheltuirii responsabile a fondurilor din sănătate. "În sistemul medical românesc sunt bani. Ideea este ca aceşti bani să meargă toţi pentru obiectivul pentru care sunt acolo şi să nu se mai scurgă în dreapta şi în stânga", a afirmat ea.


Articole înrudite