25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ghid informativ privind măsurile adoptate de Ministerul Educaţiei în sistemul românesc de învăţământ (VIDEO)
Ghid informativ privind măsurile adoptate de Ministerul Educaţiei în sistemul românesc de învăţământ (VIDEO)

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a stabilit împreună cu specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii şi în conformitate cu recomandările Comitetului Naţional pentru Situaţii de Speciale de Urgenţă măsurile pentru reluarea activităţii în unităţile de învăţământ, în condiţii de siguranţă pentru elevi, cadre didactice, personalul din şcoli şi părinţi.
Astfel, cursurile în învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal rămân suspendate, dar se va continua învăţarea asistată de tehnologie până în data de 12 iunie, când se vor încheia cursurile anului şcolar.
Pentru elevii şi cadrele didactice care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse educaţionale şi sarcini de lucru.
Studenţii îşi vor continua învăţarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susţine şi online. Fiecare instituţie de învăţământ superior va comunica planurile stabilite privind susţinerea examenelor.
Priorităţile ministerului sunt de a asigura cadrul necesar pentru încheierea situaţiilor şcolare pentru toţi elevii şi studenţii din sistemul românesc de învăţământ şi susţinerea examenelor finale, în condiţii de siguranţă pentru elevi şi cadre didactice.
Începând cu data de 2 iunie, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a/XIII-a, cei din anii de final de ciclu profesional şi postliceal, vor reveni în unităţile de învăţământ pentru două săptămâni. Vor avea loc doar activităţi de pregătire şi consiliere pentru examenele naţionale. Revenirea în unităţile de învăţământ va fi una prudentă şi controlată pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor cu Covid-19. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau care prezintă riscuri de îmbolnăvire, prezenţa la cursuri va fi opţională. Părinţii vor decide acest aspect.

Măsuri de siguranţă în unităţile de învăţământ:

Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii vor elabora un ordin comun în care se vor stabili toate măsurile de siguranţă privind reluarea activităţii în unităţile de învăţământ. Sala de clasă va fi igienizată corespunzător, vor fi realizate culoare semnalizate special, iar în sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând măsurile de distanţare.

Alte măsuri cu privire la anul şcolar 2019-2020:

Programa din semestrul al II-lea care nu a fost parcursă după data de 11 martie va fi abordată în anul şcolar următor, după ghiduri metodologice elaborate de MEC pentru fiecare disciplină.
Nu se vor susţine teze, iar mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative/note. Pentru situaţii excepţionale, MEC a prevăzut mai multe scenarii, iar pentru fiecare tip de învăţământ (vocaţional, special, profesional) vor fi comunicate modalităţi de încheiere a situaţiei.
Înscrierile la clasa pregătitoare şi la grădiniţă pot fi realizate online, după un calendar stabilit de MEC. Evaluarea psihosomatică a copiilor va fi înlocuită cu declaraţie pe proprie răspundere a părinţilor/tutorilor legali instituiţi şi recomandarea eliberată de grădiniţa pe care au frecventat-o.
Pentru asigurarea accesului egal la educaţie pentru preşcolarii/elevii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă, profesorii itineranţi şi de sprijin vor continua adaptarea curriculară a conţinuturilor, realizarea materialelor didactice, instrumentelor de lucru şi de evaluare specifice, precum şi monitorizarea aplicării programelor curriculare adaptate, în parteneriat cu cadrele didactice de la grupă/clasă, pentru punerea în aplicare a planului de intervenţie personalizat realizat pe baza planului de servicii individualizat.
Detaliile cu privire la desfăşurarea examenelor naţionale şi a admiterii în învăţământul liceal şi profesional/profesional dual vor fi prezentate prin procedurile elaborate de MEC. Vor fi elaborate inclusiv proceduri privind siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice la desfăşurarea probelor.
Examenele de certificare a competenţelor profesionale pentru niveurile 3, 4 şi 5, conform Cadrului Naţional al Calificărilor, pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal vor fi realizate numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată, în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor. Examenul de titularizare şi pentru definitivare în învăţământ, precum şi pentru obţinerea gradelor didactice se vor organiza după un calendar comunicat de MEC.
Măsurile luate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării au fost aplicate şi în state europene precum Italia, Letonia, Portugalia, Malta şi Ungaria, se specifică în comunicatul de presă al Ministerului Educaţiei.

Vezi prezentarea măsurilor adoptate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru desfăşurarea activităţilor în sistemul românesc de învăţământ, în contextul pandemiei Covid-19 AICI -» https://www.youtube.com/watch?v=kPXIFX-tS44


Articole înrudite