Românii din diaspora care doresc să revină în țară și să investească într-o afacere pot obține finanțare de până la 200.000 lei prin intermediul programului Start-Up Nation, aflat la cea de-a treia ediție, potrivit unui comunicat al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
"România este acasă! Aici putem clădi împreună un prezent și un viitor tot mai prosper, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Sunt multe oportunități de care puteți profita. Una dintre ele este programul Start-Up Nation, care are în premieră un pilon dedicat diasporei. Concret, veți putea accesa o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 lei pentru a vă deschide propria afacere în țară. România vă așteaptă!", a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Suma maximă, în valoare de 200.000 lei, poate fi obținută dacă se vor crea prin proiect cel puțin două locuri de muncă full time. Aplicanții care își asumă, în schimb, crearea unui singur loc de muncă, vor putea primi maximum 100.000 lei. Suplimentar, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanțare în procent de cel puțin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.
Pentru a accesa programul, în plus față de condițiile standard impuse de procedură, românii din diaspora trebuie să facă dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 până la momentul înscrierii, printr-un permis de ședere/dovadă de stabilire, viză de rezidență/de lungă ședere sau certificate de rezidență.
Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, până la 01 septembrie a.c. Persoanele interesate au la dispoziție și un manual, care cuprinde pașii necesari pentru aplicarea în cadrul programului.
Bugetul total pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei. Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), instituție care gestionează și implementează programul, este de a finanța 1.000 de beneficiari. Cei care doresc mai multe informații, pot suna la numărul de call-center MAT: 021 90 59. (sursa Agerpres)