14 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Este necesar să reinstaurăm încrederea în ordinea globală”
„Este necesar să reinstaurăm încrederea în ordinea globală”
Prevenirea conflictelor este intrinsec legată de pacea durabilă şi dezvoltarea durabilă, iar România susţine necesitatea corelării eforturilor comunităţii internaţionale în materie de pace şi securitate, dezvoltare durabilă şi drepturile omului, a spus Reprezentantul Permanent al României la Naţiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, în cadrul unei dezbateri sub egida ONU.
Potrivit unui comunicat remis Agerpres de reprezentanţa diplomatică a României la ONU, intervenţia a avut loc în cadrul dezbaterii pe tema „Construcţia păcii: Sinergii între Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă şi pacea durabilă”, organizată de preşedintele Adunării Generale a ONU, Peter Thomson.
La eveniment au fost prezenţi Secretarul General al ONU, António Guterres, Preşedintele ECOSOC, Frederick Musiiwa Makamure Shava, miniştri şi miniştri adjuncţi de Externe din Suedia, Slovacia, Sierra Leone, Estonia, Columbia, Belarus, Kazakhstan, Franţa, Norvegia, Elveţia şi India, ambasadori şi reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile.
În intervenţia sa, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a arătat că Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă constituie cadrul universal pentru eradicarea sărăciei, asigurarea egalităţii de gen, respectarea drepturilor omului şi realizarea unui echilibru echitabil între dimensiunile economice, sociale şi de mediu ale dezvoltării durabile.
Reprezentantul României s-a arătat de acord cu afirmaţia Secretarului General António Guterres că actuala ordine internaţională, stabilită pentru a preveni conflictele şi a menţine pacea pe glob, este în prezent grav ameninţată.
Ambasadorul României a subliniat că „este necesar să reinstaurăm încrederea în ordinea globală şi să arătăm milioanelor de oameni care trăiesc în zone de conflict, în nevoi cronice şi într-o teamă permanentă, solidaritatea pe care aceştia o merită şi o aşteaptă de la noi. În mai puţin de zece ani, numărul războaielor civile pe glob s-a triplat, iar 1,5 milioane de oameni trăiesc în zone de conflict. În multe cazuri, absenţa instituţiilor solide sau a guvernării transparente, corupţia şi managementul defectuos al banilor publici — care costă economia mondială 2,6 trilioane de dolari — au făcut ca statele să devină vulnerabile în faţa terorismului şi a extremismului violent. Prevenirea conflictelor este mult mai puţin costisitoare atât în plan financiar, cât şi ca resurse umane angajate, şi generează mai puţină diviziune în sânul comunităţii internaţionale, decât adoptarea unor măsuri post-conflict. Astăzi mai mult ca oricând, prevenirea conflictelor este intrinsec legată de pacea durabilă, iar pacea durabilă depinde, mai mult ca oricând, de dezvoltarea durabilă”.
Diplomatul a arătat că România susţine abordarea noului Secretar General al ONU privind natura interconectată a crizelor contemporane, care face necesară corelarea eforturilor comunităţii internaţionale în materie de pace şi securitate, dezvoltare durabilă şi drepturile omului, nu doar în discursuri, ci şi în practică.
Jinga a apreciat că pacea şi dezvoltarea durabilă nu pot fi realizate fără buna guvernare, oportunităţi pentru tineri, implicarea plenară a femeilor şi a societăţii civile şi abordarea cauzelor profunde care generează conflicte.
„Agenda 2030 afirmă că pacea şi dezvoltarea sunt reciproc dependente, iar România consideră că, odată cu adoptarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, ONU are la dispoziţie un areal larg de instrumente pentru prevenirea conflictelor şi asigurarea păcii durabile, în special prin folosirea Obiectivului de dezvoltare durabilă numărul 16 — Pace, justiţie şi instituţii puternice”, a spus Jinga.
România este unul dintre statele cu tradiţie în ce priveşte cooperarea cu ţări de pe alte continente, a reamintit ambasadorul. De-a lungul anilor, zeci de mii de studenţi din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia au studiat la universităţi româneşti, iar specialiştii români au lucrat ţările respective pentru realizarea unor proiecte de infrastructură industrială, energetică si de transport.
Totodată, România a investit semnificativ în diplomaţia preventivă, prevenirea conflictelor, construcţia păcii şi mediere. „După ce a devenit donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare în 2007, România a alocat resurse pentru construcţia instituţională, asistenţă electorală, ordine publică, anti-corupţie, tineret şi educaţie într-o serie de ţări care au nevoie de astfel de sprijin. În ultimii zece ani, MAE român a organizat cursuri de pregătire pentru diplomaţi din Afganistan, Egipt, Tunisia, Irak şi Palestina şi a cofinanţat proiecte menite să faciliteze procesele de tranziţie în Afganistan, ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Alte ţări care au beneficiat de asistenţa furnizată de România sunt Nigeria, Angola, Mali, Mauritius, Camerun şi Nepal. Autorităţile române au alocat bani pentru ajutarea refugiaţilor sirieni din Turcia, Iordania şi Irak. România participă cu trupe şi poliţişti în zece misiuni ONU de menţinere a păcii, ocupând pimul loc în rândul contributorilor UE cu forţe de poliţie, locul 12 în Europa ca şi contribuţie cu forţe MApN şi este singura ţară din lume care furnizează echipe de protecţie apropiată (SPP) în misiunile sub drapel ONU”, a încheiat ambasadorul Ion Jinga. 

Articole înrudite