Premierul Victor Ponta a declarat luni, la finalul unei vizite de lucru la Agritim Feteşti, societate agricolă ce cultivă cereale şi plante tehnice pe circa 3.600 de hectare, că pariul cu agricultura începe să fie câştigat.
"Pot să spun şi sper să nu exagerez că după 25 de ani în sfârşit începem să câştigăm pariul cu agricultura. Şi în sfârşit nu mai avem prea multe hectare nelucrate, oamenii primesc banii la timp, subvenţiile şi toate celelalte drepturi pe care le obţin. Începem să avem o agricultură performantă şi faptul că după 20 şi ceva de ani România a importat mai puţine alimente decât a exportat e un semn foarte bun şi anul acesta va fi în acelaşi sens. Şi cel mai important lucru este faptul că cei care muncesc şi trăiesc din agricultură, din zootehnie, încep să nu mai muncească degeaba sau să aducă bani de acasă", a afirmat premierul.
Şeful Guvernului şi ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin, au vizitat mai multe culturi agricole, toate beneficiind de sisteme de irigaţii, silozul construit de administratorii societăţii cu fonduri europene, staţia proprie de producere a electricităţii prin montarea de panouri fotovoltaice, dar au şi discutat cu agricultorii despre problemele acestora.
"Încă o dată mă alătur apelului domnului ministru Constantin către toţi agricultorii din România de a investi în irigaţii. Am aflat aici de la domnul Nica că cei care folosesc irigaţii au producţii mai mult decât duble faţă de cei care nu le folosesc. (...) Este problema legată de creditele pe care le primesc agricultorii şi de dobânzile foarte mari, de modul în care subvenţionăm, în special exploataţiile medii. (...) Aici sunt 700 de oameni care dacă şi-ar lucra fiecare bucăţica lui, vă daţi seama că numai producţie serioasă nu ar avea. (...) Sunt probleme pe care încercăm să le îndreptăm", a spus Ponta.
Acesta i-a asigurat pe agricultori că vor fi sprijiniţi cu absolut tot ce depinde de Guvern şi de politicile la nivel european.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a menţionat, totodată, că guvernanţii au o strategie clară de dezvoltare a agriculturii, dar şi fonduri europene la dispoziţie pentru implementarea ei.
"Este pentru prima dată după foarte mulţi ani când avem o strategie foarte clară şi mai mult decât atât avem şi fondurile pentru a o implementa. Mă refer la refacerea infrastructurii de irigaţii în totalitate cu o sumă din fonduri europene de 370 milioane de euro din perspectiva 2014-2020 la care se adaugă 140 milioane de euro, sume care sunt deja în fază de implementare", a precizat ministrul Agriculturii.