26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Examenul de bacalaureat din acest an, prima sesiune, a lăsat un gust amar din mai multe direcţii: profesori, elevi, părinţi, inspectori şcolari, procurori, politicieni.
Examenul s-a încheiat cu o promovabilitate de 54,4% la nivel naţional, faţă de 44,4% anul trecut. Însă anchetele asupra fraudării bacalaureatului continuă la mai multe unităţi de învăţământ din ţară (Mangalia, Timiş, Sibiu) unde există suspiciunea că elevii au primit subiectele rezolvate în schimbul sumelor pe care aceştia le-au dat pentru "protocol". Altfel spus, pentru membrii comisiilor de examinare.
Frauda de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti este desigur cea mai mediatizată, şi datorită sumei considerabile colectate pentru membrii comisiei de examinare (aprox. 3.000 de euro "pentru apă şi fructe", conform declaraţiei directoarei arestate pentru 29 de zile), şi datorită implicării premierului Victor Ponta în desfăşurarea anchetei procurorilor.
Concret, Victor Ponta a solicitat în mod public procurorului de caz să retragă poliţiştii de la Liceul Bolintineanu care urmau să ducă la audieri peste o sută de elevi. Au fost sau nu au fost mandate de aducere pentru tinerii respectivi? Procurorii susţin că mandatele erau emise nominal, dar că acestea nu au mai putut fi puse în aplicare în urma conflictului dintre părinţi şi poliţişti. Cert este că, între timp, o serie de probe şi mărturii "la cald" s-au pierdut pe drum.
După ce a restabilit în felul acesta pacea la Liceul Bolintineanu, premierul Ponta a declarat: "Nu am ce să le reproşez poliţiştilor de acolo. Acţiunea poliţiştilor a fost coordonată conform legii de către procurori. S-au întâmplat nişte lucruri cel puţin anormale. Eu cred că aici era o anumită tradiţie din ultimii ani, tradiţia Morar."
Iată că umbra fostului şef al DNA Daniel Morar încă mai bântuie prin minţile politicienilor actualei puteri. Să remarcăm însă şi faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a avut până la acest moment nicio intervenţie publică prin care să atragă atenţia asupra implicării premierului Ponta în desfăşurarea anchetei de la Bolintineanu. Acordul de coabitare dintre cei doi demnitari nu poate fi în niciun caz un răspuns al absenţei unei intervenţii din partea preşedintelui. Abia o lectură a scenei politice dincolo de acest acord ne poate sugera că interesele politice ale lui Băsescu şi Ponta se cam întâlnesc într-un viitor apropiat, odată cu încheierea mandatului preşedintelui.
Mita de la bacalaureatul din acest an este doar un episod din lungul serial al modului în care, fără a generaliza, se vând şi se cumpără examene de maturitate, de licenţă, de doctorat. Calitatea învăţământului în România a scăzut de la an la an, odată cu apariţia fabricii de diplome de la majoritatea universităţilor particulare. Profesorii cu vocaţie didactică dispar în mod natural din sistemul de învăţământ, fiind înlocuiţi de absolvenţi cu diplomă sau în multe cazuri suplinitori fără studiile necesare, şi unii şi alţii prizonieri ai mentalităţii "a avea", în detrimentul lui "a fi".
Ce exemplu mai concludent am putea da decât pe acela că o învăţătoare la o clasă primară primeşte cadou de ziua sa de naştere, din partea părinţilor, nu un buchet de flori, ci un plic cu bani? Din nou, nu generalizez, dar cunosc destule cazuri pentru a presupune că nu avem de-a face cu excepţii.
Adevăratul examen pentru învăţământul românesc ar trebui să restabilească autoritatea profesorului în faţa elevilor. Dar atâta vreme cât unii profesori primesc mită, sub diverse forme, chiar de la elevi, la ce mai putem spera? Acum elevii nu mai trăiesc, precum în comunism, "cu cheia de gât", ci în multe cazuri, e adevărat, la adolescenţă, cu cheia automobilului propriu în buzunar. Cum să îl înveţe ei pe "a fi", când "a avea" le înnoadă minţile cu sutele de cai putere în posesie?
Poate un "demodat" profesor de matematică să se impună în faţa unei astfel de mentalităţi pe patru roţi? Teoretic, da. Practic însă, sistemul îl va marginaliza şi anihila.

Articole înrudite