26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi-Ungheni, care va conecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova, ar urma să fie lansate pe 27 august, în prezenţa premierilor din cele două state şi a comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger, a declarat şeful Guvernului de la Chişinău, Iurie Leancă, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Victor Ponta.
Leancă a afirmat că a discutat cu Victor Ponta despre proiecte care ţin de dialogul bilateral, subliniind că Bucureştiul şi Chişinăul au realizat deja "un parteneriat matur şi polivalent pe diverse paliere" în beneficiul cetăţenilor din cele două state. "Am discutat despre interconexiunea energetică, precum şi despre restabilirea anumitor poduri care au fost distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt convins că discuţiile pe care le-am avut astăzi - foarte punctuale - nu doar declaraţii, ci şi acţiuni care sprijină aceste declaraţii, vor permite ca pe 27 august, atunci când vom sărbători la Chişinău Ziua Independenţei, împreună cu domnul prim-ministru şi în prezenţa comisarului UE pentru politică energetică să putem lansa construcţia Gazoductului Iaşi-Ungheni. Va fi un succes în primul rând pentru Republica Moldova", a spus Iurie Leancă.
Referitor la agenda europeană a Republicii Moldova, el şi-a exprimat dezideratul de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în timpul mandatului actualului Guvern de la Chişinău. "La Vilnius ne propunem anumite obiective, care ţin în mod special de parafarea Acordului de Liber schimb, Acordului de asociere, şi sper să realizăm şi o nouă fază în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor pe dimensiunea vizelor, dar obiectivul cel mai important după aceea este să finalizăm acest proces - semnarea pe parcursul mandatului actualei Comisii Europene şi al mandatului Parlamentului şi Guvernului de la Chişinău", a adăugat Iurie Leancă.
Sprijinul României în acest context este unul foarte important, a susţinut oficialul de la Chişinău.
Premierul Ponta a subliniat, la rândul său, că relaţiile bilaterale "trebuie să treacă, în sfârşit, de la stadiul declaraţiilor foarte frumoase şi sentimentale, care n-au lipsit în aceşti 23 de ani, la lucruri concrete". "Am discutat şi, cu eforturile binecunoscute, sper să avansăm cât mai rapid în acest an cu toate conectările în zona energiei: vorbesc de gazoduct, dar şi de linia de conexiune de energie electrică. De asemenea, de celelalte programe, în care România şi Republica Moldova colaborează, fie că e vorba de asistenţă, fie că e vorba de cooperare transfrontalieră, iar ce-mi doresc cel mai mult este ca următoarea întâlnire, nu doar ca prim-miniştri, ci şi în formula de şedinţă de guvern, să cuprindă, dincolo de vorbe şi sentimente frumoase, rezultate concrete ale colaborării noastre", a spus Ponta.
Aceasta este prima vizită pe care Iurie Leancă a efectuat-o în România în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova.


Articole înrudite