Problema câinilor comunitari din România nu este de competenţa Uniunii Europene (UE), dar comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, a răspuns pe site-ul său scrisorilor venite în special de la cetăţenii români referitor la această chestiune, a declarat marţi Frederic Vincent, purtătorul său de cuvânt, în cadrul briefingului de presă cotidian al Comisiei Europene.
Întrebat de presa străină de ce comisarul european pentru sănătate nu a abordat chestiunea „cea mai arzătoare a masacrului câinilor fără stăpân din România” la prima conferinţă a CE privind bunăstarea animalelor de companie organizată luni la Bruxelles, Frederic Vincent a răspuns: „Nu este de competenţa UE, dar comisarul Tonio Borg a răspuns preocupărilor cetăţenilor asupra acestei chestiuni. Pe site-ul său există o declaraţie a comisarului ca răspuns la scrisorile pe care le-a primit de la cetăţeni, în special din România, referitor la această chestiune”.
În declaraţia postată pe site-ul său şi care este nedatată, comisarul Tonio Borg spune că a aflat cu regret şi tristeţe despre moartea copilului de patru ani atacat de o haită de câini maidanezi în urmă „cu câteva săptămâni” şi asigură familia îndoliată de compasiunea sa.
„Lucru de înţeles, acest eveniment tragic a atins inimile şi minţile multor români şi s-a format un sentiment predominant că trebuie să se facă ceva pentru a evita ca o astfel de tragedie să se mai producă. Reacţia guvernului român a fost să adopte o lege care să le permită autorităţilor locale să eutanasieze câinii maidanezi care au fost ţinuţi într-un adăpost mai mult de 14 zile”, menţionează Tonio Borg în declaraţia sa.
Înaltul oficial european susţine că respectă decizia Parlamentului României şi recunoaşte că respectiva chestiune nu este reglementată de legislaţia UE, dar îi reaminteşte României obligaţiile sale internaţionale ca urmare a faptului că este membră a Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE).
„De fapt, i-am scris ministrului sănătăţii Eugen Nicolăescu, care este responsabil pentru controlul câinilor maidanezi în România, la 1 octombrie, şi i-am reamintit de recomandările OIE care consideră eutanasia o măsură care poate fi luată numai în combinaţie cu alte măsuri de control al populaţiei de câini maidanezi, şi numai în ultimă instanţă”, se mai menţionează în declaraţia lui Tonio Borg.
În scrisoarea către Eugen Nicolăescu, postată şi ea pe site-ul Comisiei, se menţionează, la capitolul „alte măsuri”, „educaţia şi legislaţia pentru responsabilizarea proprietarilor, înregistrarea câinilor şi controlul reproductiv prin contracepţie şi sterilizarea chimică sau chirurgicală”.